Chavez a nationalizat exploatarea rezervelor de aur ale tarii

0
426
Chavez a naţionalizat exploatarea rezervelor de aur ale tarii
Chavez a nationalizat exploatarea rezervelor de aur ale tarii

Presedintele Venezuelei a semnat marti, 24 august, 2011,  in cadrul unui Consiliu de ministri, un decret de lege ce prevede nationalizarea exploatarilor aurifere si a activitatilor conexe acestora. Hugo Chavez a asigurat ca acest demers „va consolida economia nationala.”

Presedintele venezuelean a indicat ca legea va fi expediata in aceeasi zi catre Curtea Suprema de Justitie pentru aprobare in regim de lege organica, pas premergator adoptarii si publicarii acesteia in Monitorul Oficial.

Conform Agentiei de Presa venezueleana, aceasta lege are drept scop reglementarea regimului minelor si a rezervelor de aur, precum si rezervarea in favoarea Statului a tuturor activitatilor afiliate utilizarii acestui metal.

In conformitate cu primul articol al legii, aceasta stabileste, de asemenea, crearea unor societati comerciale mixte, cu un control majoritar de stat pentru explorarea si exploatarea aurului „in scopul atenuarii efectelor severe ale modelului minier capitalist, caracterizat prin degradarea mediului, non-conformitatea cu amenajarea teritoriului, atentat asupra demnitatii si sanatatii minerilor si locuitorilor din comunitatile invecinate „.

In plus, legea marcheaza zonele de actiune ale companiilor precum si statutul lor juridic, prevede contracte de achizitii de servicii speciale si un stimulent de trei la suta pentru conversia in companii cu participatiune mixta a companiilor miniere existente, mari si mici.

Chávez a subliniat faptul ca „se urmareste conexiunea dintre activitatea de exploatare a rezervelor de aur si implementarea politicilor publice, care are ca rezultat bunastarea poporului, protectia mediului si dezvoltarea nationala.”

Sursa: www.intereconomia.com

Initiativa presedintelui venezuelean se inscrie intr-o campanie de nationalizare a sectoarelor de interes public, declansata in 1999. Acesta a trecut in proprietatea statului sectorul energetic si sistemele de telecomunicatii, a reformat sistemul de sanatate si a nationalizat uriasele zacaminte de petrol din bazinul raului Orinoco, dand astfel o grea lovitura mai multor companii multinationale care detineau dreptul de exploatare a titeiului din regiune. Zona de 55.000 de kilometri patrati adaposteste unul dintre cele mai bogate rezervoare de petrol de pe Pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.