Cheia este un loc care trebuie redescoperit, cu „piese de rezistenta” ca Manastirea Cheia, edificiu incarcat de spiritualitate si imbogatit de pictura lui Gh. Tattarascu sau muzeul cu flori de mina, de o spectaculozitate ce taie respiratia.
Este mult mai mult decat o eventuala destinatie turistica, este un spatiu in care se poate efectiv respira. Cheia este posesoarea unui numar de comori despre care ar trebui sa se vorbeasca mereu. Alaturi de izvorul Zaganului, din care provine apa minerala naturala „Keia”, imbuteliata intr-o fabrica perfect incadrata in peisaj si complet nepoluanta, aici exista un sit Natura 2000. Adica paduri virgine pe care, ca europeni responsabili ce suntem, trebuie sa le protejam ca pe bunuri de mare pret. Viitorul parc national Ciucas, care va aparea aici, va avea grija ca toate speciile din zona, protejate de altfel de Uniunea Europeana si din care multe nu mai pot fi intalnite decat aici sa nu devina niciodata victime ale pericolelor mortale care au pus lumea in stare de alarma – poluarea agresiva, agricultura excesiva, urbanizarea fara limite, in general impactul distructiv al omului asupra mediului sau. Lupii, ursii, rasii care astazi sunt liberi in padurile din Ciucas, speciile de plante care fac ca aerul din statiunea Cheia sa fie un aer de leac vor ramane neatinse in acest ecosistem de o diversitate de exceptie.
Toate acestea sunt ratiuni majore, care determina, in deplin spirit european si contemporan, pregatirea cu grija si maxima atentie la detaliu si la consecintele fiecarei miscari a turismului ecologic. Date fiind cele mentionate si ideea generala ca nu ne putem imagina o dezvoltare durabila continuand pe principiul „dupa noi, potopul”, Cheia a intrat intr-un proces de transformare a statiunii intr-un loc care sa pregateasca minutios constientizarea fiecarui turist. Cei ce vor vizita Cheia, indiferent ca va fi vorba despre parcul national sau de viitoarele partii de schi – proiecte care au depasit deja faza de intentie – vor fi adevaratii turisti, cei care stiu ca natura trebuie protejata cu orice pret, ca aerul curat, padurea si fauna sunt resurse cel putin la fel de valoroase ca acelea care pun lumea in miscare si ca este crucial sa ne dovedim capabili sa pastram intacte, pentru generatiile care vin, comorile naturale. Asta este ceea ce intelege intreaga lume prin dezvoltare durabila.
Autor: Roxana Ichim