Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a anuntat inca de la inceputul anului ca doreste limitarea folosirii pungilor din plastic in marile magazine pana la finele acestui an.
In prezent, exista discutii intre autoritati si reprezentantii lanturilor comerciale privind inlocuirea plaselor obisnuite din plastic care nu este biodegradabil cu unele din materiale mai „prietenoase” fata de natura. Unele lanturi de magazine au reactionat deja, adoptand initiativa ecologica.
Actualele pungi de plastic din magazine vor fi inlocuite pana la sfarsitul anului cu unele din materiale biodegradabile. Ministerul Mediului a cerut lanturilor comerciale sa inlocuiasca saco sele oferite gratuit cu unele noi, care se degradeaza mai rapid. ,,Peste doua saptamani va fi ultima intalnire cu retailerii pe aceasta tema. O mare parte dintre ei sunt de acord cu promovarea solutiilor ecologice. De altfel, unele supermarketuri au preluat sugestiile noastre” ne-au declarat surse din Ministerul Mediului. ,,Grupul Metro a inlocuit de luna aceasta pungile de plastic cu cele de hartie reciclabila, iar Real se pregateste sa introduca sacose de plastic biodegradabil”, ne-a precizat Delia Cucu, responsabil de comunicare la Metro Group. De altfel, Metro a anuntat ca intentioneaza sa comercializeze o serie de produse cu impact scazut asupra naturii, precum pungi de plasticsi de gunoi degradabile, dar si produse degradabile de unica folosinta.In schimb, Carrefour a pus la dispozitia clientilor pungi ieftine din rafie, pe care le inlocuieste gratuit cand acestea se uzeaza. In lupta impotriva diferitelor forme de poluare cauzate de pungile de plastic, grupul a indemnat, din iunie, clientela sa achizitioneze pungi ecologice, pe care sa le reutilizeze. Costul acestora este de circa 2 lei. ,,Studiem mai multe posibilitati prin care sa putem oferi clientilor nostri alternative la pungile de plastic gratuite. Intr-o prima etapa, vom introduce pungile de plastic ,,verzi” : acestea sunt concepute pentru a putea fi reutilizate ca saci menajeri si al carui material de fabricare este in proportie de 30% reciclat”, au comunicat si reprezentantii Auchan.
,,O secunda de fabricatie, 20 de minute de utilizare si de la 100 la 400 de ani de degradare in natura” este caracterizarea data de specialisti pungilor de plastic nedegradabile. Un roman foloseste anual circa 250 de pungi, a caror utilizare dureaza aproximativ 20 de minute, dar care creeaza, in timp, foarte multe probleme. In schimb, una din plastic biodegradabil se descompune in cateva luni. De aceea este importanta limitarea utilizarii acestor obiecte, prin informarea cetatenilor, taxarea punerii in circulatie a pungilor si apoi interzicerea totala a celor nedegradabile, comunica ministrul mediului, Attila Korodi, la inceputul acestui an. Korodi anunta,in ianuarie, o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate ,,drastic” pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile. Trei luni mai tarziu, Attila Korodi a apreciat ca solutia ar fi un proiect de lege aplicabil din 2009.
Sursa: Gardianul