Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea

0
394
Chevron România Holding BV trebuie să realizeze mai întâi prospecţiunile seismice, apoi explorarea
Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea

Acordurile petroliere incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron Romania Holding B.V. cuprinde anumite conditii privind reducerea impactului asupra mediului, remedierea daunelor, precum si obligatii pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii, a anuntat Ministerul Mediului. „Incheierea acordurilor petroliere intre ANRM si Chevron Romania, precum si aprobarea acestora de catre Guvern, nu reprezinta „un cec in alb” si nu dau „unda verde” explorarii si exploatarii resurselor, fara obtinerea, in prealabil, a avizelor care sa certifice respectarea conditiilor de mediu”, a comunicat vineri institutia.

Potrivit acesteia, acordurile presupun o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic.
Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu. Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

„In concluzie, dupa aprobarea acestor acorduri petroliere, Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic si in final, poate trece la etapa de exploatare”, a mentionat Ministerul Mediului, precizand ca, pana in prezent, „nici Ministerul Mediului si Padurilor si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist”.
Ministerul Mediului a avertizat autoritatile din subordine cu privire la posibilitatea aparitiei in Romania a unor proiecte neconventionale, precum si despre necesitatea aplicarii acquis-ului comunitar, in astfel de cazuri. Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron – al doilea mare grup petrolier din SUA – pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, acestea intrand in vigoare miercuri, 28 martie. Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate a fost insa clasificata.
In Romania, Chevron detine si un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.