Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui

0
408
Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui

Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard.

„In judetul Vaslui Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. In ce priveste anul 2012, este important de subliniat ca grupul Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta. Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania. Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare, care se va intinde pe durata a cinci ani”, se arata intr-un comunicat al companiei americane.

Compania precizeaza in comunicat ca este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza.

„Intelegem ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania si credem ca, dupa ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate in urma studiilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie si ca pot fi produse cu responsabilitate si in siguranta”, afirma in comunicat directorul de tara al Chevron pentru Romania, Tom Holst.

Holst arata ca grupul american va utiliza in Romania aceleasi tehnici folosite pentru productia de petrol si gaze care au fost perfectionate in cei peste 100 de ani in care Romania a produs petrol si gaze, tehnologii care vor fi folosite pentru a se determina daca tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale.

„Ca sa fiu foarte clar, pana acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare si va trebui sa mai treaca alti cativa ani pana vom sti cu adevarat care este valoarea acestei oportunitati. Multe dintre guvernele din intreaga lume, inclusiv cel din Romania, si-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu conditia ca acest proces sa poata fi realizat in siguranta si cu responsabilitate. Chevron este pregatita sa ajute Romania sa descopere noi resurse de energie, cu potential semnificativ la nivel national”, a afirmat Holst.

In comunicat este prezentata disponibilitatea Chevron de a comunica atat cu publicul, cat si cu autoritatile, pentru a clarifica prblema exploatarii gazelor de sist si a prezenta beneficiile acestui tip de energie.

„In perioada ramasa din acest an Chevron este hotarata sa se concentreze pe asigurarea unui dialog cu publicul larg si cu autoritatile, pentru a clarifica atat subiectele care ii preocupa, cat si beneficiile asociate acestei surse curate si eficiente de energie. Intelegem importanta transmiterii de informatii atat despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol si gaze, cat si despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formatiuni de sist, care sunt noi pentru Romania, dar care au fost aplicate in deplina siguranta in multe alte locuri din lume in ultimii 60 de ani”, se mai spune in comunicat.
Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat saptamana trecuta la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, solicitand blocarea lucrarilor vizate de Chevron, pe care manifestantii le considerau periculoase pentru mediu.

Potrivit Ziarului Financiar, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

Holst, anunta, la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, ca gigantul petrolier american va incepe in 2012 forajul in Romania, in cautarea de gaze neconventionale.

Presedintele ANRM, Alexandru Patruti, spunea si el la acea data ca rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul pentru inca 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconventionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.