Ciocolata, doar pe eticheta

CE BEM, CE MINCAM – Caragenanul, E 407, afecteaza stomacul
Cea mai mare parte a compozitiei este reprezentata de apa si de zahar, amestec ingrosat cu ajutorul unui aditiv alimentar, caragenanul. Ciocolata si boabele de soia au o pondere nesemnificativa.

Ciocolata ar trebui sa fie unul dintre ingredientele principale ale „desertului cu ciocolata Alpro Soya”, insa aceasta nu are decit o pondere de 1,8%. De pe eticheta aflam ca are urmatoarea compozitie: „apa, zahar din trestie de zahar, boabe soia descojite (6%), amidon modificat de tapioca, unul dintre E 1404/E 1410/E 1414/E 1420, ciocolata (1,8%), cacao (1,6%), fosfat tricalcic E 341iii, caragenan E 407, sare marina, arome naturale, vitamine B2, B12”. Valorile nutritive medii pentru 100 grame sint: „valoarea energetica kcal/ Kj – 88/ 371, proteine 3 g, din care lapte de vaca 0 g, glucide 13,6 g, din care zahar 0,8 g, lipide 2,3 g, din care saturate 0,8 g, monosaturate 0,6 g, polinesaturate 0,9 g, OMEGA-6,0 – 82 g, OMEGA-3 – 0,10 g, colesterol 0 mg, fibre alimentare 0,2 g, sodiu 0,05, calciu 120 mg, vitamine B2 – 0,24 mg, B12 – 0,15 ug”.

ANALIZA. Produsul este un desert pe baza de zahar si boabe de soia descojite, bogat in glucide, atit cu absorbtie lenta (amidon modificat din tapioca), cit si rapida (zahar din trestie de zahar). Aceasta cantitate mare de glucide ii imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata, care streseaza pancreasul. Acesta va fi nevoit ca intr-o perioada scurta de timp sa secrete o cantitate mare de insulina, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul are o sursa de fosfor E 341 (fosfat tricalcic), care interfereaza cu absorbtia calciului, impiedicind fixarea acestuia in oase. Consistenta desertului este data de agentul de ingrosare E 407 – caragenan -, care poate avea efect advers asupra tubului digestiv. Mai mult, s-a demonstrat ca, la sobolani, caragenanul a produs cancer de colon, fiind si imunosupresor. Consumatorii trebuie sa fie atenti si la sursa de sare ascunsa.

CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase in cadrul unei diete variate si echilibrate. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, recomanda specialistul nostru. De asemenea, acesta ii sfatuieste pe parinti sa nu le dea copiilor acest produs. Persoanele care prezinta efecte adverse la unele dintre componentele produsului vor renunta la consum.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *