Clima Romaniei devine tropicala

Daca nu se va reduce efectul de sera, vom avea parte de veri foarte fierbinti.

In urmatoarea suta de ani, Romania va avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, ajungand la temperaturi medii anuale specifice zonei tropicale, a avertizat profesorul englez Dudley Shallcross intr-o dezbatare organizata de British Council la sfarsitul saptamanii trecute. Principala cauza a maririi temperaturilor este cresterea emisiilor gazelor cu efect de sera.

Pentru a stopa cresterea temperaturilor, Romania tre-buie sa foloseasca eficient sursele energetice regenerabile. Solutia consta in construirea de cladiri cu sisteme de incalzire bazate pe energie regenerabila proprie si schimbarea masinilor cu unele mai putin poluante. „Stiu ca ati avut o vara foarte fierbinte anul trecut. Dar inchipuiti-va cum ar fi cu cinci grade Celsius in plus”, a spus profesorul Shallcross, directorul departamentului de Chimie Atmosferica de la Universitatea din Bristol.

Expertul britanic considera ca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera a fost constant pentru mai multe sute de ani. Modelarile computerizate arata insa ca in ultimii 30 de ani s-au produs cele mai multe schimbari de temperatura. Profesorul englez sustine ca exista un proces natural de schimbare a climei, dar oamenii contribuie si ei foarte mult la cresterea gazelor cu efect de sera din atmosfera.

Omul, principalul vinovat

Oamenii de stiinta pre-zenti la dezbateri au polemizat pe tema schimbarilor climatice, ei incercand sa vada daca acestea sunt rezultatul gazelor cu efect de sera generate de activitatea umana sau reprezinta un ciclu natural.

Cercetatorii romani, pre-zenti la dezbateri, au sus-tinut opinii diferite. In timp ce geologii si fizicienii au spus ca schimbarea climei e naturala, meteorologii au sustinut ca factorii naturali sunt concurati de emisiile cu efect de sera generate de activitatea umana.

Tabara care sustinea ca omul este principalul vino-vat pentru incalzirea globala a fost reprezentata de climatologul Roxana Bojariu, unul dintre autorii principali ai raportului Grupului Interguvernamental Pentru Studiul Schimbarii Climei. Aceasta a aratat ca gazele cu efect de sera generate din activitatile umane influenteaza negativ clima. „Omul vine sa concureze geologia, devine actor in ciclurile geologice”, a spus in discursul sau Roxana Bojariu.

Climatul e in continua schimbare

Scepticii cu privire la schimarile climatice, geologii si fizicienii, spun ca acestea nu sunt neaparat cauzate de comportamentul uman, ci sunt tendintele naturale de incalzire si racire a climei. „Cracteristica principala a climatului de pe Pamant este schimbarea. Climatul se schimba tot timpul, el niciodata nu a stat pe loc. Daca nu s-ar schimba, am avea o planeta moarta”, a spus Mirela Voiculescu, lector de fizica atmosferica la Universitatea din Galati. Multi dintre oamenii de stiinta au sustinut ca ultima parte a incalzirii globale a fost facuta exclusiv de om.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *