Clisura Dunarii, un iad al apelor murdare

Multe dintre constructiile din Clisura au canalizari improvizate si deverseaza apele uzate direct in fluviu.Conducerea Parcului National Portile-de-Fier inventariaza imobilele fara canalizare din zona in scopul de a proteja Dunarea de poluare.
clisura dunarii
Malurile Dunarii s-au schimbat in timp dupa bunul plac al celor care si-au ridicat aici, cu sau fara acte in regula, vile, case de vacanta sau pensiuni.

Umpluturile de pamant, taluzarile facute fara autorizatie si, nu in ultimul rand, piscinele si terenurile de sport au modificat mult din arhitectura acestor locuri.

Cursul de apa al fluviului este in pericol, iar Parcul National Portile-de-Fier, declarat rezervatie naturala, este poluat de apele uzate care provin de la constructiile ce-si deverseaza direct in Dunare apele menajere.

Pentru multe dintre aceste imobile, retea de canalizare inseamna tevi subterane prin care apele ce provin de la toalete sau de la bucatarii se scurg direct in Dunare, afectand grav zona care este declarata prin lege arie protejata.

Conducerea Parcului

National Portile-de-Fier a luat insa de cateva zile la control toate vilele construite legal sau ilegal in Clisura Dunarii. Aceasta actiune a fost pornita in scopul de a proteja animalele, pasarile si plantele de pericolul pe care il reprezinta deversarea apelor uzate direct in fluviu de catre proprietarii imobilelor fara canalizare.

Astfel, Administratia Parcului Natural Portile-de-Fier a inceput inventarierea celor peste 150 de cladiri finalizate, cat si a celor aflate in constructie. Directorul parcului, Marian Jiplea, sustine ca aceasta hotarare a fost luata in Consiliul stiintific al Parcului Portile-de-Fier, iar scopul ei este de a proteja mediul.

Dosare penale si amenzi de pana la 15.000 de lei

„Pana acum, am inventariat aproximativ 80 de imobile, iar dintre acestea nici 10% nu dispun de sisteme de colectare si epurare a apelor uzate. In aceeasi situatie sunt si 26 de pensiuni din Clisura Dunarii. Doar sase dintre ele respecta legea. In ceea ce priveste cladirile aflate in constructie, proprietarii sustin ca au in proiect microstatii de epurare, insa niciunul nu a putut sa-mi arate documentatia. Deocamdata, acest control se afla in curs de derulare, iar cei ce nu vor sa intre in legalitate risca, in conformitate cu Legea Mediului, amenzi de pana la 15.000 de lei”, a declarat, pentru „Adevarul”, Marian Jiplea.

Toate imobilele vor fi verificate, iar, in cazul in care proprietarii vor fi gasiti in neregula, vor fi amendati sau vor fi actionati in justitie. Potrivit surselor din cadrul primariilor Orsova, Dubova, Svinita si Moldova Noua, o buna parte din cladirile care se inalta pe malul stang al Dunarii isi deverseaza direct in Dunare apele uzate si, conform normelor europene, atenteaza la siguranta mediului.

„Constructiile fara canalizare vor fi inchise”

Conducerea parcului, Apele Romane Banat si Agentia pentru Protectia Mediului Mehedinti au avut in urma cu doua luni o intalnire in cadrul careia au hotarat sa ia masuri impotriva poluarii cu ape uzate a Dunarii si a Parcului National Portile-de-Fier.

„Am facut o intelegere cu cei de la Apele Romane Banat si cu cei din conducerea Parcului, ca toate constructiile ce se vor ridica de-acum inainte sa aiba prevazute in proiect microstatii de epurare. Daca nu se vor conforma legii, nu vor primi avize de mediu, iar pensiunile turistice sau vilele care, in urma controlului, vor fi depistate fara canalizare vor fi inchise”, a declarat, pentru „Adevarul”, Nicolae Ioan Pascovici, seful Serviciului Autorizari si Controlul Conformarii din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Mehedinti.

Parcul Natural Portile-de-Fier este declarat arie protejata si a fost infiintat prin Legea 5/2000. Se afla in partea de sud-vest a Romaniei, la frontiera cu Serbia.Ocupa o suprafata de 115.655 de hectare si a fost creat in scopul protejarii si conservarii biodiversitatii din zona. Pe teritoriul parcului au fost infintate 18 rezervatii naturale. Limita sudica a parcului este reprezentata de fluviul Dunarea, ce creeaza aici cel mai lung, dar si unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Europa.

Verificari

Proiectele caselor de vacanta sau ale pensiunilor turistice ce ar urma sa fie ridicate pe malul Dunarii, langa Parcul National Portile-de Fier, vor fi verificate de autoritati, iar in cazul in care constructiile nu au prevazute microstatii de epurare, proprietarii nu vor primi avizul de mediu.

Am inventariat 80 de imobile, iar dintre acestea nici 10% nu dispun de sisteme de colectare si epurare a apelor uzate. La fel, si cele 26 de pensiuni din Clisura Dunarii. Doar sase dintre ele respecta legea.
Marian Jiplea

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *