Cluj: 8 zone pentru constructia unei centrale nucleare

Cluj: 8 zone pentru constructia unei centrale nucleare

In timp ce Germania, Franta, Elvetia si alte tari europene incep procedurile pentru inchiderea centralelor nucleare, Romania are planuri de extindere in acest sens. Opt localitati din partea de nord a judetului Cluj sunt propuse pentru constructia unei noi centrale atomice in Romania.

Lista intocmita de autoritati cu localitatile propuse pentru constructia unei noi centrale nucleare in Romania a fost tinuta la secret pana in urma cu cateva luni cand organizatia mondiala Greenpeace a castigat in instanta desecretizarea acesteia. Noua centrala va fi construita pana cel tarziu un 2025.

Ce localitati apar pe lista

Pe lista cu amplasamentele potentiale pentru o noua centrala nucleara sunt cuprinse 102 localitati din Dobrogea, Moldova, dar mai ales din Transilvania. Opt dintre cele 102 amplasamente se afla pe teritoriul judetului Cluj, de-a lungul Vaii Somesului, unele la doar cativa kilometri de municipiul Cluj-Napoca.

Alte cateva zeci se afla pe Valea Muresului si altele pe Valea Oltului, potrivit listei intocmite in urma unui studiu pentru care Ministerul Economiei a platit aproape un sfert de milion de euro.
Jucu, Bontida, Bundatura, Manastireni, Mica, Jichis, Dej si Catcau, toate ar putea gazdui incepand cu urmatorii ani cea mai noua centrala nucleara de pe teritoriul Romaniei.

Oamenii din „satul Nokia” se opun cu vehementa

Oamenii din aceste localitati isi pun mainile in cap de cum aud de investitia pe termen lung a Guvernului. „Sa mearga dracului cu ea!”, striga un batran trecut de 70 de ani. Se linisteste apoi: „eu oricum nu mai prind. Da nu va fi sanatos”, constata el.

Aurelia Chintoan, o localnica din Jucu, spera ca totusi investitia sa nu fie realizata chiar in localitatea ei. „Eu din cate stiu nu este deloc sanatos. Nu ati vazut ce s-a intamplat in Japonia? Sper sa nu fie aici”, spune femeia. Dorel Pojar, primarul comunei spune din start ca problema este extrem de delicata. Recunoaste insa ca nu a fost informat de catre nimeni pe cale oficiala si nici nu i s-a cerut vreo parere.

„Eu cred ca in primul rand as face un referendum in randul oamenilor sa vad daca accepta aceasta idee. Sunt convins ca ar fi retineri pentru ca aici la Jucu nu ar fi un loc potrivit. Oricum somajul la noi este in scadere: doar cine nu vrea sa munceasca nu isi gaseste loc de munca”, afirma primarul satului „Nokia”.

Pe o bancuta din fata unei gospodarii, din partea de sus a satului, trei batrani dezbat de zor pe teme politice. Cand sunt intrebati de noua centrala nucleara, cei trei raman blocati. „Aici? Da de ce sa se faca aici. Sa se faca acolo la Marea Neagra, nu aici la noi. Sa ne lase in pace!”, spune la un moment dat unul dintre ei. Un domn care se recomanda cu numele de David se apropie de sedinta ad-hoc. „Nu ne trebuie”, spune el, „nu vezi cate s-au intamplat? Si aici la o firma mai sus a explodat o butelie de aia mare cu gaz de ne-a umplut tot gazul, sa murim”, spune barbatul de 64 de ani.

Nici bontidenii nu privesc cu placere solutia dezbatuta in ultimii ani la Ministerul Economiei. „Investitia poate ca ar fi buna pentru oamenii care nu au loc de munca, dar nu cred ca este sanatos. Sunt multi copii aici. Oricum sunt o gramada de fabrici si de poluare. Mai bine sa nu ai loc de munca decat sa nu ai sanatate”, constata Maria Szilagi, o femeie de 36 de ani care isi plimba copiii prin fata casei.

„Sa o faca la Marea Neagra, nu in Bontida”

Nici primarul din Bontida nu stia ca Ministerul a inclus si comuna sa pe lista cu amplasamente potentiale pentru o noua centrala nucleara. „M-a mai sunat cineva sa ma intrebe. Dar oficial nu ne-a anuntat nimeni, eu nici nu stiam. Evident ca nu ar fi o investitie buna, unde sa se faca aici? Normal ca nici oamenii nu ar fi de acord si cred ca inainte de toate trebuie sa se faca un referendum. Cine ar fi de acord in tara asta?”, spune primarul.

Preotul din Bontida, Ioan Marginean pare extrem de sceptic. „Daca vrea statul sa se faca, sigur se va face. Nu se va tine cont de parerea oamenilor”, spune el hotarat. Ion Mircean, un batran de 76 de ani, tot din Bontida este sigur ca o astfel de investitie nu va ajuta deloc somajul. „Acolo le trebuie lor specialisti, nu le trebuie oameni ca noi. Poate la constructie, dar nici asa, nu e niciun avantaj pentru noi. Toate radiatiile acelea ne vor face doar mai rau”, spune cu regret batranul.

Localnicii din Fundatura nu vor sa devina Fukushima Romaniei

Si in Fundatura, comuna Iclod, oamenii se tem ca ceea ce s-a intamplat la Fukushima, in Japonia in urma cu o luna s-a putea intampla si la Cluj. „De ce sa facem asa ceva aici. Sa faca la Marea Neagra, acolo. Stie dracu” dupa ce le-a dat stiinta asta!”, afirma nemultumit Vladimir Morar, un  localnic de 80 de ani. Preotul din Iclod pare sa aiba o alta solutie. „Decat sa dea zeci de milioane pe asa o investitie de ce nu se fac hidrocentrale. Pe toata Valea Somesului este loc cat incape. Pe dealurile de aici bate vantul incontinuu, de ce nu se fac de alea eoliene? Cate locuri de munca s-ar face, 600-700, si acelea doar pe perioada constructiei, si apoi?”, se intreaba Teodor Boros, care slujeste din anii „70 la biserica ortodoxa din Iclod.

Isi aduce aminte ca in anii „70 Ceausescu a mai avut o intentie de a construi o noua centrala la Caseiu. „Era prin „78 – „79. S-a vorbit mult sa se faca o centrala ca la Cernavoda la Caseiu, dar tin minte ca atunci toti s-au impotrivit si nu s-a mai facut. Sa dea Domnul si acum sa fie la fel”, isi aminteste parintele.

Petitie pe Internet impotriva noii centrale nucleare

Potrivit organizatiei Greenpeace, Guvernul Romaniei planuieste construirea a doua noi reactoare la Cernavoda, dar si a unei noi centrale nucleare. Organizatia a demarat saptamana trecuta o petitie in care se strang semnaturi impotriva acestei intentii a Guvernului.

In urma cu doua saptamani, mai multi activisti Greenpeace chiar au protestat in Capitala impotriva acestui plan, protest care s-a sfarsit cu retinerea a zece dintre persoanele participante. „Consideram ca dezastrul nuclear prin care trec locuitorii Japoniei in aceasta perioada este un semnal suficient de grav pentru a opri construirea de noi reactoare. Asa cum in Romania primim asigurari ca tehonologia de la Cernavoda este una foarte sigura, au existat in trecut asigurari si in privinta tehnologiilor de la Cernobal si, mai mult recent, a celor japoneze. Nu putem fi de acord cu o strategie energetica bazata pe tehonologii periculoase pentru sanatate si pentru mediu, pe care alte state deja le scot din uz”, a aratat Ionut Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace Romania.

Pana in 2035, 80% din energie va fi nucleara

Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2011 – 2035, facuta publica saptamana trecuta, prevede ca cea mai eficienta solutie pentru producerea energiei electrice, in momentul de fata, o reprezinta constructia unei noi centrale nucleare. Astfel, pana in 2025 ar urma sa functioneze un nou reactor care va produce 1.600 de MW, iar pana in 2030 un al doilea reactor nou, care va produce tot 1.600 de MW.

„Se va finaliza pana in 2020 instalarea celor doua unitati trei si patru de la CNE Cernavoda si dupa 2020, in functie de evolutia consumului, va fi necesar sa inceapa lucrarile la o a doua centrala nucleara, cu punere in functiune pana in 2030. Pana in 2035, 80% din totalul energiei produs va proveni de la centralele nucleare. Mai mult, investitiile in unitatile de producere a energiei electrice nucleare care se afla pe punctul trei in topul prioritatilor, prevad aceeasi strategie. Toate investitiile in noile centrale nucleare, dar si in reabilitarea si constructia a noi unitati de producere a energiei electrice vor costa 40 de miliarde de euro, prevede acelasi document.


Cele mai mari dezastre nucleare

Potrivit unui studiu facut de postul de televiziune Discovery Channel, fara doar si poate, cel mai mare dezastru nuclear a fost inregistrat in 26 aprilie 1986 la Cernobal. 56 de persoane au murit de cancer tiroidian in urma exploziei, iar cercetarile au aratat ca 6,6 milioane de oameni au fost expuse radiatiilor extrem de periculoase rezultate. Un alt accident nuclear extrem de periculos s-a produs in 29 septembrie 1957 in Kyshtym, Rusia unde 200 de oameni si-au pierdut viata dupa ce o centrala nucleara, construita in graba, s-a supraincalzit. Tot 200 de persoane au murit de cancer in Windscale Fire, Marea Britanie dupa ce temperatura la unul din reactoare a crescut peste masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *