Obama: Nu sunt magician sa ieftinesc benzina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, le explica americanilor ca trebuie incurajate investitiile in energia verde

Administratia Obama nu are nicio parghie prin care sa reduca pretul ridicat al carburantilor, sustine presedintele american. Barilul de petrol a atins din nou cote maxime, ceea ce inseamna ca preturile de la pompa vor continua sa creasca cel putin inca o luna de acum inainte.

Preturile uriase la care au ajuns sa se vanda carburantii la pompa pun pe jar soferii din intreaga lume. Problemele nu i-au ocolit nici pe americani, care platesc acum preturi-record, care nu au mai fost atinse nici chiar in 2005, cand uraganul Katrina a ridicat la cer tarifele din benzinariile americane.

Benzina a ajuns sa coste patru dolari galonul (3,7 litri) si continua sa se scumpeasca. Aceasta intrucat, ieri, cotatiile internationale ale barilului de petrol au atins noi maxime, depasind 113 dolari pe piata americana si 124 de dolari la Londra, pe fondul tensiunilor interminabile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Iar, cum evolutia barilului se vede la pompa cu o intarziere de 30-45 de zile, cat dureaza un ciclu de rafinare, preturile vor continua sa creasca in intreaga lume.

Un sondaj realizat de „The New York Times” si CBS News arata ca 70% din americani cred ca economia tarii se indreapta catre o directie gresita, iar analistii considera ca pretul carburantilor este principalul motiv.

Economia americana, amenintata

Evident ca populatia spera intr-o interventie a autoritatilor, insa presedintele Barack Obama a spus ferm ca nu are nicio parghie pentru a cobori pretul carburantilor. „Acum, cand pretul benzinei creste uimitor de repede, vedem politicienii alergand catre camerele de filmat si aratand ca au solutii in trei pasi pentru a injumatati pretul carburantilor. Vedem cum se lupta sa ajunga in ziare, pentru a mai castiga cateva puncte (in alegeri – n.r.). Adevarul este ca nu avem la indemana un glont magic pentru a dobori preturile pe loc”, a sustinut Obama, intr-un discurs catre americani, preluat de Reuters.

Jurnalistii agentiei de stiri noteaza ca, in timpul mandatului sau, economia americana si-a revenit, insa acum populatia trebuie sa scoata mai mult din buzunare pentru benzina si pentru celelalte bunuri care trebuie transportate, ceea ce ar putea afecta fragila revenire economica.

Armele lui Obama impotriva petrolistilor

Care este solutia propusa de liderul celei mai mari puteri economice mondiale? „Anual, companiile petroliere fac profituri-record scotand patru miliarde de dolari din buzunarele noastre. Acest lucru trebuie sa inceteze. In loc sa subventionam resursele energetice de ieri, trebuie sa investim in cele de maine, in energie regenerabila, curata”, a mai spus Obama.

In replica, senatorul republican Mitch McConnell sustine ca solutia este alta si a propus ca Executivul sa ajute la majorarea productiei interne de petrol si gaze, astfel incat Statele Unite sa nu mai depinda de fluctuatiile majore de pe pietele internationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *