Colectareq deseurilor de echipamente electrice si electronice in sectorul 4

Colectareq deseurilor de echipamente electrice si electronice in sectorul 4

Primaria Sectorului 4 si Asociatia Romana pentru Reciclare Rorec demareaza un proiect-pilot pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la cetatenii din sectorul 4 al Capitalei.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Primaria Sectorului 4 a semnat un protocol de colaborare cu Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec. Protocolul prevedere conlucrarea celor doua entitati, in vederea lansarii unui proiect unic prin structura de organizare si coordonare, ce le va permite bucurestenilor din Sectorul 4 al Capitalei sa se debaraseze de echipamentele electrice si electrocasnice vechi sau defecte din locuinta.

Prin parteneriatul dintre Primaria Sectorului 4 si Asociatia RoRec, echipamentele colectate vor ajunge la instalatiile de reciclare, unde vor fi procesate in conformitate cu standardele europene. Prin colectarea selectiva, sunt eliminate riscurile ca anumite componente toxice – precum metale grele sau gaze periculoase – din aceste echipamente sa ajunga in aer, sol sau apa si sa polueze mediul. Totodata, prin reciclarea corecta, se pot obtine materii prime secundare, protejand astfel resursele naturale.

Acest parteneriat este cu atat mai important cu cat tinta de colectare recomandata de Uniunea Europeana statelor membre este de 4 kg/cap de locuitor in fiecare an, iar Romania are o rata de colectare de doar 1,0-1,5 kilograme/cap de locuitor in ultimii ani.

Proiectul pilot din Sectorul 4 se desfasoara pe durata a 12 saptamani si va fi lansat in al treilea weekend al lunii iunie, la 18 iunie. Sectorul va fi impartit in 12 zone, ce vor fi deservite de echipele de colectare, conform unui program anuntat saptamanal in zona in care are loc actiunea. In fiecare zi de sambata, in zona in care se va face colectare, vor exista doua puncte fixe de colectare, precum si echipaje mobile ce vor parcurge rute stabilite, astfel incat, pana la finalul proiectului, comenzile cetatenilor din sectorul 4 sa fie onorate. Acestia pot duce la masinile de colectare echipamentele de care doresc sa se debaraseze, sau echipele RoRec pot fi solicitate sa preia de la domiciliu aparatura mare sau voluminoasa.

Din data de 7 iunie a.c., va functiona un call-center permanent pe intreaga durata a proiectului. La numerele de telefon alocate, cetatenii vor putea suna pentru a afla detalii despre actiune sau pentru a face programari pentru transportul gratuit de la domiciliu al deseurilor mari sau voluminoase. Apelurile deponentilor vor fi preluate de luni pana vineri, intre orele 10-16 pe telefonul fix 021.232.7182 si de luni pana sambata, intre orele 10-16, la numarul de mobil 0744.339936.

„Suntem decisi sa ne implicam in dezvoltarea unor programe noi, care sa ajute la conservarea mediului in care nu doar sa locuim, ci sa si traim. Continuam sa informam, incercand sa educam constiinta civica, in spiritul protejarii mediului si a pastrarii unui spatiu public curat si civilizat”, a declarat Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

“Colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice de la cetateni, printr-o formula accesibila de serviciu public – cum este acest parteneriat dintre Primaria Sectorului 4 si Asociatia RoRec – le faciliteaza locuitorilor accesul la un sistem de proximitate, prin care se pot debarasa de aparatele vechi, si totodata isi implinesc un act de responsabilitate sociala, de spirit civic. In acelasi timp, ne bucuram de rolul activ in colectarea DEEE pe care si l-au asumat autoritatile Sectorului 4, care ne sprijina in demersul de implicare a cat mai multor cetateni, intr-un cadru organizat, ce garanteaza gestionarea corecta a fluxului de deseuri electrice”, a declarat Liviu Popeneciu, presedinte al Asociatiei RoRec.

Cetatenii din Sectorul 4, ce vor decide sa se debaraseze responsabil de aceste deseuri, vor contribui la un mediu mai curat, de aceea, efortul lor este recompensat cu premii care constau in 30 de seturi de produse electrocasnice marca Bosch, compuse din masina de spalat rufe si fier de calcat. La fiecare dintre cele trei tombole lunare, compania Bosch Siemens Electrocasnice – membru fondator al Asociatiei RoRec – va oferi cate 10 seturi de premii, ce pot fi castigate prin tragere la sorti de catre cei care au depus DEEE in decursul unei luni de campanie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente