SCHIMBARE. Actorii din industria alimentara constientizeaza pericolul colorantilor artificiali
ALTERNATIVA – Putem minca si dulciuri colorate sanatos
Bolile grave provocate de aditivii periculosi i-au determinat pe producatori sa isi regindeasca modalitatile de obtinere a alimentelor, in special cele destinate copiilor, care sint cei mai expusi pericolelor.
Colorantii naturali au inceput sa fie din ce in ce mai utilizati in industria alimentara in ultima perioada, din cauza numeroaselor semnale de alarma pe care medicii si oamenii de stiinta le-au tras in legatura cu pericolul la care se expun consumatorii daca apeleaza la aditivi artificiali. Totul a pornit de la studiul pe care cercetatorii de la Universitatea din Southampton l-au facut asupra a sase aditivi, tartrazina (E 102), galbenul de chinilina (E 104), galbenul portocaliu (E 110), azorubina (E 122), rosul ponceau 4R (E 124a) si rosi allura (E 129), in urma caruia s-a stabilit ca acestia provoaca sindromul de hiperactivitate si deficienta de comportament (ADHD).
POLEMICA in ceea ce priveste sensul sintagmei „a fii sanatos”. Ambele au cazut de acord asupra faptului ca doar colorantii naturali sint benefici pentru consum, aprobindu-i numai pe cei care sint considerati de specialisti ca fiind „naturali”. Insa, in opinia FDA, sint naturali cei asupra carora nu s-au efectuat studii sau cei care provin in mod natural din aditivi. UE accepta ca fiind naturali acei coloranti ce au fost analizati sau pe cei ce au culori sintetice. Companiile din industria alimentara au si ele opinii diferite legate de aditivi, unele deja inlocuind colorantii nocivi, in timp ce altele sint de parere ca nu au fost efectuate suficiente studii care sa ateste faptul ca respectivii coloranti reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.
Unde gasim colorantii naturali
Potrivit Societatii Internationale a Alimentelor (LFI), colorantii naturali rosii sint antocianina, betainii si caretenoizii proveniti din afine si struguri, sfecla rosie si fructele rosii, legume si unele flori. Acidul ascorbic (vitamina C) este unul dintre cei mai cunoscuti. Acesta poate fi utilizat si ca supliment nutritiv. Se poate gasi in legume sau fructe, in amestecuri cu substante biologic active ce ii maresc activitatea vitaminica. Colorantii galbeni sint annatto, betacarotenul, luteina, carotenoizi amestecate, riboflavina, curcumina, potrivit LFI. Pot fi utilizati in industria alimentara si la obtinerea cosmeticelor. Cei de culoare albastra ofera alimentelor solubilitate apoasa ridicata si rezistenta la caldura si lumina.
Sursa: Jurnalul National