Infrigment impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor
Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, pentru neaplicarea normelor UE in eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeana a declansat joi o procedura de infringement impotriva Romaniei si a Cehiei pentru nerespectarea unei directive privind normele europene de eficienta energetica a cladirilor

Comisia Europeana cere Romaniei si Republicii Cehe sa ii notifice toate masurile de transpunere a Directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012.

“Comisia a cerut in mod oficial Republicii Cehe si Romaniei sa isi respecte integral obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE privind eficienta energetica a cladirilor (Directiva 2010/31/UE). Comisia a trimis un aviz motivat celor doua state membre, solicitandu-le sa ii notifice toate masurile de transpunere a directivei, care trebuia sa fie transpusa in legislatia nationala pana la 9 iulie 2012″, a informat Comisia Europeana, printr-un comunicat de presa.

Daca Romania si Cehia nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Potrivit Directivei 2010/31/EU, statele membre trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice a sistemelor de incalzire si de aer conditionat.

De asemenea, Directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi “cladiri cu consum de energie aproape zero”.

Ce raspunde Romania

Agentul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, da asigurari ca tara se va conforma cerintelor europene in teremenul stabilit, iar cauza ridicata de Comisie nu are grad inalt de risc.

“Avem un termen de doua luni in care putem raspunde Comisiei Europene si transpune integral directiva. Din punctul nostru de vedere, nu este o cauza cu grad de risc ridicat, asa incat transpunerea si conformarea reprezinta o problema de timp”, a declarat, pentru HotNews.ro, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *