Comisia Europeana: Doar 1% din majoritatea metalelor ajung la reciclat. Anumite metale esentiale ar putea deveni indisponibile pentru tehnologie. Vezi scenariile privind viitorul resurselor

0
289
metale reciclate
Comisia Europeana: Doar 1% din majoritatea metalelor ajung la reciclat. Anumite metale esentiale ar putea deveni indisponibile pentru tehnologie. Vezi scenariile privind viitorul resurselor

CE a lansat azi doua rapoarte importante pe mediu. Primul raport indica potentialul imens de crestere a proportiei in care sunt reciclate metalele. Doar 18 metale sunt reciclate in proportie de peste 50 %, in vreme ce majoritatea metalelor nu ajung nici macar la o rata de reciclare de 1 %. Al doilea raport, prezentat intai la 18 mai in cadrul Comisiei ONU pentru dezvoltare durabila, subliniaza nevoia unei separari radicale, pentru a se evita o criza globala a resurselor pana in 2050, si ofera scenarii cu temei stiintific privind consumul viitor de resurse.

Cele doua rapoarte, intocmite de Comitetul international pentru gestionarea durabila a resurselor, fac apel la organele legislative si la factorii de decizie politica sa gaseasca modalitati de reducere a utilizarii resurselor si de imbunatatire a reciclarii, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Reciclarea metalelor

In ciuda ingrijorarii manifestate de sectorul industrial in privinta penuriei si a preturilor ridicate, in prezent se recicleaza doar aproximativ 1 % din anumite metale esentiale pentru tehnologiile de varf. Restul este irosit, fiind aruncat pur si simplu la sfarsitul vietii unui produs.

Noul raport avertizeaza ca, daca aceste practici nu sunt schimbate radical, unele metale esentiale, metale specializate si metale din pamanturi rare ar putea deveni indisponibile pentru utilizarea in tehnologia moderna.

Din contra, metale precum fierul si otelul, cuprul, aluminul, plumbul si cositorul sunt reciclate in proportie de 25 % – 75 % la nivel global, desi proportiile sunt mai reduse in anumite economii in curs de dezvoltare.

Cresterea ratelor de reciclare cu ajutorul unor sisteme de colectare si infrastructuri de reciclare mai bune, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, ar putea reduce cu milioane sau chiar miliarde de

tone emisiile de gaze cu efect de sera si ar putea duce la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca ecologice. Potrivit raportului, reciclarea metalelor este de 2-10 ori mai eficienta din punct de vedere energetic decat obtinerea lor din minereuri.

Raportul privind separarea
Potrivit raportului privind separarea utilizarii resurselor naturale si a impactului asupra mediului de cresterea economica (Decoupling natural resource use and environmental impacts from economic growth), daca nu se schimba nimic, pana in 2050 consumul de energie va creste de trei ori fata de nivelul actual, consumul anual ajungand la 140 miliarde de tone de minerale, minereuri, combustibili fosili si biomasa. Deoarece, evident, acest lucru nu este fezabil, solutia este aceea de a separa cresterea economica de rata consumului de resurse naturale, sporind eficienta utilizarii resurselor.

Trei scenarii
Sunt sugerate trei scenarii, cel mai ambitios dintre ele facand apel la tarile dezvoltate sa isi diminueze consumul pe cap de locuitor cu doua treimi fata de nivelul actual de 16 tone/an, alte tari ramanand la nivelurile actuale. Astfel, consumul de resurse ar putea ramane la nivelurile din 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.