Comisia Europeana propune aplicarea din ianuarie 2014 a taxei verzi pentru aviatia internationala

Comisia Europeana propune aplicarea din ianuarie 2014 a taxei verzi pentru aviatia internationala
Comisia Europeana propune aplicarea din ianuarie 2014 a taxei verzi pentru aviatia internationala

Comisia Europeana (CE) a propus miercuri aplicarea de la 1 ianuarie 2014 a unei taxe pentru aviatia internationala privind emisiile de CO2 din spatiul aerian european, prevazand si unele exceptii, transmite EFE.

Propunerea CE, care impune adaptarea sistemului european de comercializare a cotelor de emisii de CO2, intervine dupa angajamentul luat de Organizatia pentru aviatia civila (OACI) de a incheia un acord global pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in acest domeniu in 2016, care ar urma sa intre in vigoare din 2020.

Taxa se va aplica doar in spatiul aerian european si nu in cazul tarilor in curs de dezvoltare responsabile de producerea a sub 1% din emisiile globale de CO2 ale operatorilor din aviatie. Bruxelles a subliniat totodata ca aceste exceptii nu vor functiona decat pana in 2020, data la care ar urma sa se aplice acordul global al OACI.

‘Europa trebuie sa insiste asupra dreptului sau suveran de a reglementa aviatia in propriul sau spatiu aerian si pentru aceasta facem aceasta propunere’, a declarat, intr-o conferinta de presa, comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard. Aceasta si-a exprimat speranta ca tarile din afara UE care sunt vizate de aceasta masura vor respecta decizia uniunii.

Taxa verde pentru aviatia internationala, care trebuia sa se aplice potrivit legislatiei europene din 2012, a trebuit suspendata temporar pentru a se evita un razboi comercial cu SUA, Rusia, China si India.

Executivul comunitar a cerut miercuri Parlamentului European si Consiliului UE sa aprobe propunerea pana in martie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *