Comisia Europeana riposteaza impotriva expedierilor ilegale de deseuri

Comisia Europeana riposteaza impotriva expedierilor ilegale de deseuri
Comisia Europeana riposteaza impotriva expedierilor ilegale de deseuri

Comisia Europeana a luat masuri pentru a aborda expedierile ilegale de deseuri care cauzeaza daune sanatatii umane si mediului.

Comisia a propus o legislatie mai stricta privind controalele nationale ale expedierilor de deseuri, pentru a se asigura ca toate statele membre au niveluri similare de verificare a conformitatii.

Se estimeaza ca aproximativ 25% din expedierile de deseuri trimise din UE catre tarile in curs de dezvoltare din Africa si Asia contravin reglementarilor internationale. Odata ajunse la destinatie, aceste deseuri sunt adesea aruncate sau gestionate necorespunzator, ceea ce provoaca efecte negative grave asupra sanatatii umane si a mediului.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Este timpul pentru controale mai stricte in toate statele membre — aceasta este cea mai buna modalitate de a impiedica exportatorii necinstiti sa profite de sistem. Propunerea de astazi va contribui la reducerea gestionarii necorespunzatoare a deseurilor, garantand ca deseurile periculoase sunt tratate in mod corespunzator si ca resursele valoroase sunt refolosite.”

In timp ce unele state membre au sisteme de control riguroase si eficiente, care vizeaza fie expedierile ilegale de deseuri in porturi, fie din amplasamentele producatorilor de deseuri si ale colectorilor, alte state sunt in urma. Aceasta situatie ii determina pe exportatorii de deseuri ilegale sa isi exporte deseurile din statele membre cu cele mai indulgente controale (port hopping).

Initiativa de astazi propune controale bazate pe risc si care sa fie efectuate in mod regulat de statele membre, cu un grad mai mare de cooperare intre autoritati si o formare mai buna a inspectorilor. Acest lucru va ajuta autoritatile sa se concentreze pe rutele, intervalele de timp si vehiculele care sunt cel mai frecvent implicate in expedierile ilegale. O mai mare concentrare asupra punctelor de colectare si a instalatiilor de depozitare va permite, de asemenea, efectuarea controalelor intr-un stadiu initial. Prin prevenirea exporturilor ilegale de deseuri in amonte, se va reduce presiunea asupra punctelor normale de iesire. Planificarea controalelor va ajuta, de asemenea, autoritatile sa isi consolideze capacitatea de a efectua controale eficiente.

Controalele la fata locului — un element-cheie al propunerii — vor face posibila obtinerea dovezilor cu privire la legalitatea unei expedieri de deseuri de la persoana responsabila pentru expediere, care sa demonstreze, de exemplu, ca deseurile transportate sunt destinate gestionarii corespunzatoare din punct de vedere ecologic intr-o tara terta.

Controalele eficiente vor aduce economii si beneficii economice directe pentru statele membre si industrie, intrucat costurile de decontaminare si repatriere vor fi evitate. Controalele ar putea, de asemenea, preveni pierderea unor materii prime valoroase continute de deseuri, cum ar fi minerale pretioase precum cobaltul si indiul in deseurile electronice, care vor fi disponibile pentru reciclare si pentru reintrarea pe piata. Acest lucru va duce, in cele din urma, la optimizarea proceselor de tratare a deseurilor, la o sortare si la tehnici de reciclare mai bune si va oferi un acces imbunatatit la materii prime de inalta calitate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente