Cu noua tehnologie putem scoate „aurul negru” din Marea Neagra

Cu noua tehnologie putem scoate "aurul negru" din Marea Neagra
Cu noua tehnologie putem scoate „aurul negru” din Marea Neagra

Producem de patru ori mai putin decat in urma cu 40 de ani. Tehnologia de acum ne permite accesul la resurse la care nici nu visam in anii cu productii-record de petrol si gaze, insa investitiile sunt pe masura

Romania se poate lauda cu o adevarata traditie in explorarea si exploatarea resurselor naturale. In urma cu exact o suta de ani, la noi in tara a fost instalat primul sistem de transport al gazelor naturale prin conducte din Europa, dupa ce in 1909 s-a realizat prima productie de gaze naturale. Se intampla in 1908, atunci cand la Sarmasel, in Transilvania, se cautau saruri de potasiu. In anul urmator, cand sonda a ajuns la o adancime de 160 m, gazul a aruncat apa din put la 15 metri inaltime. La adancimea de 302 m, presiunea gazului a devenit din ce in ce mai puternica, pana cand a atins 10 atmosfere si un debit de 900.000 de mc/zi – acesta fiind momentul descoperirii primului zacamant de gaz metan din Romania. Pana in anul 1913, sonda de la Sarmasel a avut mai multe perioade in care a erupt liber, dar in urma cu un secol a fost pus in functiune primul sistem de transport prin conducte: Sarmasel-Turda-Ilioara, conform datelor Romgaz. Patru ani mai tarziu, Turda a devenit primul oras din Europa iluminat cu lampi de gaz.

15 ani reprezinta perioada in care se vor epuiza rezervele sigure de petrol ale Romaniei

Cea mai mare productie de gaze naturale din Romania a fost inregistrata in 1986, an in care s-au extras nu mai putin de 36,2 mld. mc. Anul trecut, cei doi mari producatori de gaze din tara noastra au realizat mai putin de o treime din productia-record a Romaniei. Romgaz a avut in 2012 o productie de 5,66 mld. mc, in crestere cu 0,5% fata de anul precedent. Cel de-al doilea mare operator, OMV Petrom, a extras 5,27 mld. mc, in scadere de la 5,32 mld. mc, cat s-a raportat in 2011.  Cele doua mari companii asigura 97,5% din productia nationala de gaze naturale.

In cazul productiei petroliere din Romania, istoria este si mai veche, datand din anul 1857, patru ani mai tarziu fiind sapata prima sonda. Conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Romania se poate lauda cu prima productie de petrol din lume.

De la productii-record la investitii majore

Cea mai mare productie de titei ramasa in analele autoritatilor romane este cea din 1976, cand a atins pragul de 14,8 mil. tone. Spre comparatie, anul trecut, OMV Petrom, firma care exploateaza aproape in intregime zacamintele de petrol ale Romaniei, a obtinut 4,09 milioane tone, ceea ce inseamna 97% din productia tarii.

„Zacamintele de titei si gaze, ca orice alte resurse minerale, sunt finite, iar in Romania sunt exploatate de peste 150 de ani. Peste 85% din zacamintele operate de Petrom sunt zacaminte mature. Acest lucru inseamna ca, pentru a continua sa avem productie, trebuie, pe de-o parte, sa incercam sa aducem la suprafata cat mai mult din aceste zacaminte mature si, pe da alta, exploram in vederea descoperirii de noi zacaminte“, spune Gabriel Selischi, director zone de productie interne OMV Petrom. Potrivit lui, in ambele cazuri este nevoie de tehnologii de ultima ora, „care sa ne permita fie sa ajungem la adancimi mai mari, fie sa crestem presiunea din zacamant in vederea cresterii ratei de recuperare, fie sa avem imagini mai relevante ale subsolului“.

Evolutia tehnologiei din acest sector permite, in prezent, companiilor petroliere performante pe care le-au crezut imposibile cu ani in urma, fapt recunoscut si de directorul Petrom, doar ca utilizarea lor presupune costuri pe masura si o foarte mare specializare a fortei de munca. „In ultimii opt ani, investitiile noastre numai in sectorul de explorare si productie s-au ridicat la 5,5 miliarde euro“, spune Selischi.
„Dintre tehnologiile moderne pe care le folosim as vrea sa amintesc seismica 3D, care a fost introdusa pe scara larga in ultimii ani si in urma careia am inregistrat descoperirea onshore Totea Deep. Tot in zona onshore am stabilit un record mondial in domeniul forajului la Suplacu de Barcau, unde trei sonde orizontale au fost sapate la o adancime de mai putin de 200 de metri, fapt ce nu ar fi fost posibil in lipsa tehnicilor si tehnologiilor moderne”, ne-a spus directorul Petrom.

„In zona offshore am inregistrat un alt succes important, in partea de mare adancime a Marii Negre, o zona anterior neexplorata. Aici am reusit, impreuna cu partenerii nostri de la ExxonMobil, lideri in domeniul forajului offshore la mare adancime, sa sapam cu succes prima sonda offshore de explorare in ape de mare adancime din Romania si am finalizat cu succes cea mai mare campanie de seismica 3D inregistrata in Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrat”, a mai precizat Selischi.

OMV Petrom nu este insa singura companie din Romania care „sapa dupa bogatii“ in subsolurile patriei. Recent, Panfora Oil&Gas, firma detinuta de grupul petrolier MOL, a anuntat ca are pregatite nu mai putin de 38 mil. euro pentru investitii in perimetrul EX-6 din zona Curtici. Compania este pregatita sa inceapa masuratorile de suprafata pe 550 km patrati, utilizand cele mai moderne tehnologii, pentru a obtine o harta 3D a subsolului. „Tehnolo­giile sunt de ultima ora, cu un impact minim asupra mediului si comunitatilor, fiind deja folosite cu succes in zonele urbane, in special in Szeged“, ne-a declarat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas. Pentru alte doua perimetre, EX-1 si EX-5, compania asteapta ratificarea acordurilor de concesiune de catre Guvern, asa cum se poate observa din harta atasata.

In continuare dependenti de Rusia

Cel mai mare proiect al Romaniei din ultimul deceniu in ceea ce priveste reducerea dependentei energetice fata de Rusia „a murit“. Autoritatile spun ca acum este momentul pentru a se concentra asupra altor surse, care sunt la indemnana Romaniei. „Suntem obligati sa trecem la planul B: accelerarea exploatarii perimetrelor din Marea Neagra si a celor mature onshore, cu noua tehnologie. Dupa calculele mele, din zacamintele de gaze descoperite in Marea Neagra, estimate la 300 mld. mc, s-ar putea exploata, cu tehnologia actuala circa 60%, astfel ca in perioada 2020-2030 ne putem asigura independenta fata de gazul din Rusia“, ne-a declarat deputatul Iulian Iancu. El a mentionat ca nu a luat in calcul gazele de sist atunci cand a afirmat ca, din 2020-2030, Romania ar putea anula importurile de la rusi.

Consumul de gaze naturale este in scadere de la an la an, in 2012 ajungand la 13,6 mld. mc, aproape un sfert fiind asigurat din import. Pentru a putea observa diferenta dintre preturile de import si cele interne, va precizam ca, pentru perioada iulie-septembrie 2013, expertii Autoritatii de Reglementare in domeniu au luat in calcul un pret de 405 dolari/1.000 mc, adica de 128,9 lei/MWh, pentru gazele din import, in timp ce pretul gazelor interne a ajuns, in urma majorarii cu 8%, abia la 48,5 lei/MWh.

Revenind la Marea Neagra, anul trecut, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat ca rezultatele sondei Domino-1 permit o estimare initiala a potentialului de productie de gaze de aproximativ 630 mil. picioare cubice pe zi, adica 17,83 mil. mc/zi. Totusi, cele doua companii au procurat recent serviciile platformei de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul Neptun. Platfoma detinuta de compania Diamond Off­shore este semisubmersibila, proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri. „Investitiile aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari, iar asemenea investitii ar avea un impact major in economia romaneasca“, a anuntat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom.

Recent, OMV Petrom a anuntat ca a stabilit un record mondial in domeniul forajului cu coloana de tubaj, in ceea ce priveste diametrul coloanei de foraj si adancimea sonde. Recordul a fost atestat de Odfjell Well Services pentru sonda Totea 4545, care a fost forata cu coloana de 20 inci la o adancime de 505 metri, in cadrul zacamantului Totea Deep din Oltenia. Este o prima faza din forajul sondei 4545, adancimea totala estimata fiind de 3.500 metri.
Tehnica de foraj cu coloana de tubaj este folosita in industria miniera si de extractie a apei, iar in industria petroliera a fost introdusa in 2002. OMV Petrom a apelat la aceasta tehnica in 17 proiecte, incepand din 2012.

Forajul cu coloana de tubaj are o serie de avantaje printre care reducerea costurilor operationale, reducerea timpului de foraj si a numarului de incidente cauzate de tevi blocate. Zacamantul Totea Deep a fost identificat in 2011, in urma unui program de explorare seismica 3D. Este situat in sud-vestul Romaniei, in Oltenia, si poate reprezenta cea mai importanta descoperire de gaze onshore din Romania din ultimii ani. In cadrul zacamantului Totea Deep au fost sapate pana in prezent patru sonde, iar productia acestui zacamant este de 4.600 barili echivalent petrol/zi, ceea ce reprezinta circa 5% din productia de gaze a OMV Petrom in Romania.

10 ani reprezinta perioada in care se vor epuiza rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *