Comisia pentru Mediu a PE a votat impotriva cultivarii porumbului modificat genetic TC1507

Comisia pentru Mediu a PE a votat impotriva cultivarii porumbului modificat genetic TC1507
Comisia pentru Mediu a PE a votat impotriva cultivarii porumbului modificat genetic TC1507

Comisia pentru Mediu a Parlamentului European a votat marti impotriva autorizarii culturii porumbului modificat genetic TC1507, a anuntat eurodeputata franceza Corinne Lepage, rezultatul fiind 34 de voturi impotriva si 17 pentru, transmite AFP.

La inceputul lunii noiembrie, Comisia Europeana a inaintat o cerere de autorizare a cultivarii acestui soi de porumb, in urma unei hotarari a Curtii de Justitie a UE (CEJ), care pe 26 septembrie a apreciat ca executivul comunitar a gestionat prea lent cererea de autorizare depusa in luna mai 2001, dar blocata din anul 2009. „Comisia este obligata sa actioneze si sa se conformeze deciziilor CEJ”, sustine comisarul pentru sanatate, Tonio Borg, justificare ce este insa contestata, un negociator european precizand ca CEJ a impus Comisiei sa actioneze, dar nu i-a recomandat sa ceara autorizarea.

Propunerea a fost deja votata de statele membre UE in anul 2009, Romania si inca cinci state (Marea Britanie, Spania, Finlanda, Suedia si Estonia) fiind de acord sa se aprobe cultivarea acestui porumb modificat genetic, in timp ce 12 tari au votat impotriva, printre acestea numarandu-se Franta si Germania. Statele UE, foarte divizate in aceasta chestiune, trebuie acum sa se conformeze termenului stabilit de CEJ si sa se pronunte asupra acestei chestiuni pana in luna februarie 2014. „Daca nu se intruneste o majoritate calificata pentru sau contra, autorizarea culturii va fi considerata drept aprobata”, mentioneaza comisarul Borg.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente