Ministrul Mediului a anuntat ca va fi constitui un Comitet interministerial de dezvoltare durabila pentru a lua o decizie in cazul Rosia Montana

Doi politicieni USL "se leaga cu lanturi" pentru Rosia Montana
Ministrul Mediului a anuntat ca va fi constitui un Comitet interministerial de dezvoltare durabila pentru a lua o decizie in cazul Rosia Montana

Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa fie in interes national si sa respecte toate cerintele de mediu si principiile dezvoltarii durabile pentru ca daca nu le va respecta, proiectul nu va porni, a declarat, luni, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care militeaza impotriva realizarii proiectului minier.

‘In acest mandat de sase luni, vom reanaliza situatia proiectului de la Rosia Montana. Decizia va fi luata de Guvern, pentru ca sunt implicate mai multe ministere, printre care cel al Economiei si cel al Culturii. Dar proiectul trebuie sa fie in interes national si sa respecte toate cerintele de mediu si principiile dezvoltarii durabile. Daca nu le va respecta, va asigur ca proiectul nu va porni’, a afirmat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, remis, luni, AGERPRES.

Ministrul Mediului a anuntat ca va fi constitui un Comitet interministerial de dezvoltare durabila, la care vor fi invitati sa participe si reprezentanti ai societatii civile.

‘Cu maxima eficienta si cu participarea dumneavoastra trebuie sa analizam totul si sa conlucram cu toti factorii responsabili in ceea ce priveste resursele naturale ale Romaniei. Rosia Montana este doar un proiect, dar sunt multe alte resurse naturale si trebuie sa mergem pe principiul dezvoltarii durabile pentru a le asigura un viitor copiilor si nepotilor nostri’, a mai spus ministrul Mediului si Padurilor.

Rovana Plumb a subliniat ca exista, inca de anul trecut, o Hotarare de Guvern pentru infiintarea acestui Comitet, dar pana acum nu s-a realizat nimic. ‘Acum se lucreaza la Regulamentul de functionare a acestui Comitet, iar proiectul de la Rosia Montana, care a generat atatea dezbateri, va fi luat in discutie imediat ce voi semna ordinul de infiintare si Comitetul va deveni functional’, a precizat Rovana Plumb.

In cadrul intalnirii, reprezentantii ONG-urilor au adus in discutie o serie de aspecte pe care le considera sensibile, sau cu risc pentru mediu si sanatatea oamenilor. In acest sens, s-au dezbatut subiecte legate de patrimoniul cultural si peisagistic al zonei Rosia Montana, de eficienta economica a proiectului, dar mai ales de riscurile de mediu pe care le prezinta barajul iazului de decantare. De asemenea, reprezentantii societatii civile au prezentat cateva alternative de dezvoltare durabila ce ar putea fi initiate in zona cu sprijin financiar de la Uniunea Europeana, prin fondurile alocate tarii noastre.

Printre participantii la intalnirea cu ministrul Mediului s-au aflat Mircea Toma – Agentia de Monitorizare a Presei ActiveWatch (AMP), Nicolae Dobrogea si Dan Trifu – EcoCivica, Codruta Nedelcu – Asociatia Arinul, Dragos Popovici – Federatia Societatea Civila, Bogdan Grecescu si Irina Brandrabur – Greenpeace, Costel Popa – Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *