Intr-o piata in care mediul de afaceri asteapta cresteri de pana la 15% a pretului energiei pe plan mondial, in urmatorii cinci ani, noul trend in randul companiilor este utilizarea energiei regenerabile.
Cheltuielile cu energia reprezinta 5% din costurile operationale pentru jumatate din companiile participante la studiu, in timp ce un grup important (22%) a declarat ca aceste cheltuieli se ridica la peste 20%, potrivit unui studiu Ernst&young, realizat in randurile a 100 de multinationale, cu venituri de peste un miliard de dolari.
Intr-un astfel de context, 41% din companii produc propria energie pentru sustinerea activitatii, chiar daca reprezinta deocamdata doar o mica parte din necesarul companiei. Cu toate acestea, 67% dintre respondenti prevad o crestere a nivelului de energie regenerabila produsa sau utilizata de companiile pe care le conduc.
Statele arabe planuiesc investitii masive in energie
Cei mai multi dintre liderii chestionati anticipeaza o crestere a eficientei energetice in urmatorii cinci ani, peste 80% estimand ca vor realiza economii in consumul de energie.
„Doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetica comprehensiva si diversificata vor putea obtine avantaje competitive in noua economie bazata pe eficienta utilizarii resurselor si pe emisii reduse de carbon”, a comentat Saulius Adomaitis, Partener si Lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst & Young Romania.
INS: Resursele de energie ale Romaniei au scazut in 2012
Principalele argumente invocate de companii pentru producerea energiei proprii sunt reducerea volatilitatii preturilor energiei, cresterea securitatii aprovizionarii cu energie, scaderea costurilor si indeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon.
Pretul energiei va creste in Romania si in urma liberalizarii pietei
Potrivit acordului cu FMI, in ceea ce priveste liberalizarea pietei energiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru companii vor creste in mai multe transe succesive incepand din luna decembrie, astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013.
Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 18% pentru consumatorii noncasnici.
In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, in septembrie s-a efectuat deja prima majorare cu 15% pentru companii, urmand ca in 2013 sa se majoreze cu 30%.