Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice si-a deschis lucrarile luni, 26 noiembrie, la Doha. Peste 190 de tari sunt reprezentate la Conferinta, in conditiile in care 195 de tari sunt parte la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC) iar 193 dintre acestea au ratificat si Protocolul de la Kyoto (KP). Romania participa la lucrarile COP18 cu o delegatie cuprinzand reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor si ai Ministerului Afacerilor Externe.
Delegatiilor guvernamentale li se alatura alte cateva mii de participanti, reprezentanti ai industriei si ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizatii de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare si ai mass-media.
Aceasta a 18-a Conferinta a Partilor la UNFCCC (COP 18) va negocia cateva aspecte cheie in domeniul schimbarilor climatice, cu un impact economic si social semnificativ asupra tarilor parte la Conventie si la Protocol. Subiectul central ramane continuarea Protocolului de la Kyoto, a carui prima perioada de angajament (2008 – 2012) expira in acest an. Elementul cheie al KP il reprezinta asumarea, pentru a doua perioada de angajament (CP2), a unor tinte cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). Delegatii spera sa identifice solutii functionale de natura juridica, astfel incat, pe de o parte, Protocolul sa poata continua, iar pe de alta parte, acesta sa ramana functional si in intervalul “de tranzitie”, asigurand inclusiv functionalitatea mecanismelor sale flexibile de piata.
Al doilea aspect major se refera la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregateste viitorul acord global in domeniul schimbarilor climatice, menit sa stabileasca angajamente obligatorii pentru toate Partile la Conventie. Viitorul acord global e asteptat sa intre in vigoare in anul 2020, dar finalizarea sa este preconizata pentru anul 2015. Acest acord global este foarte important, in conditiile in care statele considerate dezvoltate, semnatare ale Protocolului, isi asuma obligatii care presupun costuri semnificative, in timp ce angajamentele sub Conventie (UNFCCC) sunt voluntare (chiar daca sunt andosate politic de statele semnatare). Se intentioneaza ca aceasta disparitate intre angajamente sa fie echilibrata de viitorul acord global si de natura lui obligatorie pentru toate Statele Parti la Conventie.
Obiectivele Romaniei sunt in linie cu cele ale Uniunii Europene: asumarea unei noi perioade de angajament sub Protocolul de la Kyoto (CP2); sustinerea ca CP2 sa aiba o durata de 8 ani (2013 – 2020), pentru a fi in linie cu obiectivele deja in vigoare la nivelul legislatiei UE prin pachetul Energie – Schimbari Climatice; asumarea unei tinte de reducere a emisiilor GES de 20% la nivelul UE, pana in anul 2020, fata de anul de referinta 1990.
In acelasi timp, Romania sustine punctul de vedere al UE potrivit caruia continuarea Protocolului de la Kyoto trebuie obligatoriu suplimentata de efortul celorlalte Parti la Conventie, care nu vor adera la CP2. Acestea trebuie sa-si asume angajamente ambitioase de reducere a emisiilor sub Conventie si sa sustina progresul semnificativ al lucrului sub Platforma Durban (ADP), inclusiv prin adoptarea unui program de lucru al ADP pentru urmatorul an.
O tema sensibila a negocierilor o va reprezenta si reportarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite, din prima in a doua perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto (daca Protocolul va continua dupa 2013). Romania va urmari ca o decizie pe marginea acestui subiect sa aiba in vedere criteriile agreate la nivelul UE, inclusiv prezervarea integritatii de mediu si recompensarea statelor care au inregistrat reduceri de emisii GES mai mari decat angajamentele asumate initial.
Prima saptamana a discutiilor de la Doha este destinata segmentului de experti, urmand ca in perioada 4 – 7 decembrie sa se desfasoare segmentul la nivel inalt, care va adopta si deciziile finale ale conferintei.