Barbatii care consuma echivalentul unei sticle mici de bauturi racoritoare carbogazoase sunt supusi unui risc mai mare de cancer la prostata, releva un studiu medical suedez facut public luni si citat de AFP.
„Printre barbatii care consuma multe bauturi racoritoare carbogazoase sau alte bauturi care contine zahar adaugat, am constatat un risc de cancer la prostata mai mare cu circa 40%”, a explicat, pentru AFP, Isabel Drake, doctoranda in medicina si co-autoare a studiului.
Analiza, care urmeaza sa apara in urmatoarea editie a American Journal of Clinical Nutrition, se bazeaza pe datele obtinute din monitorizarea a peste 8.000 de barbati din regiunea Malmo (sudul Suediei), cu varste intre 45 si 73 de ani, timp de 15 ani in medie. Autorii studiului au analizat in detaliu alimentele si bauturile consumate de barbati, scrie agerpres.ro.
Cei care au consumat cate o sticla mica (33 ml) de bauturi racoritoare carbogazoase au avut in final un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta forme grave de cancer la prostata, care necesita tratament.
Totodata, cei care au avut un regim alimentar bogat in orez si paste au avut cu 31% la multe sanse de a dezvolta doar forme benigne, permitand deseori tratarea. Acest risc a fost cu 38% mai ridicat pentru cei care au consumat cantitati mari de zahar la micul dejun, potrivit cercetarii.
Studii anterioare au aratat ca chinezii si japonezii care traiesc in SUA, cea mai mare tara consumatoare de bauturi racoritoare carbogazoase din lume, dezvolta intr-o proportie mai mare forme de cancer la prostata decat conationalii lor ramasi in tarile de origine.
O cercetare aprofundata privind reactia la diferite regimuri alimentare in functie de bagajul genetic ar face posibila ‘adaptarea recomandarilor in termeni de alimentatie si de bauturi pentru anumite grupuri cu riscuri ridicate’, a afirmat Isabel Drake.