Conserva cu grasimi

CE BEM, CE MANCAM
Picadillo de carne este o conserva care are in compozitie carne de porc (22%), sange de porc, plasma, sorici, grasime de porc, amidon, proteina din lapte, sare, stabilizator (E 451 – tripolifosfat de sodiu), extracte de condimente, zahar, antioxidanti (E 301 – ascorbat de sodiu), conservanti (E 250 – nitrit de sodiu). Produsul nu beneficiaza de eticheta nutritionala, astfel incat este greu sa se stabileasca valoarea biologica.

ANALIZA. Produsul analizat este o conserva din carne de tip „luncheon meat” (carne de dejun) obtinuta in principal din carne de porc, sange de porc, plasma din sange de porc, sorici, grasimi, zaharoza si aditivi alimentari. Consumatorii trebuie sa tina cont de cantitatea mare de sorici folosita. Acesta este o proteina colagenica cu valoare biologica foarte scazuta, care are rolul de a retine apa in produs. De asemenea, grasimea de porc are un profil lipidic format preponderent din acizi grasi saturati aterogeni.

Zaharoza folosita are un index glicemic foarte ridicat, iar in combinatie cu grasimea de porc nu face decat sa puna si mai mult in pericol sanatatea consumatorilor, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Dintre aditivii alimentari folositi, conservantul E 250 este cel mai folosit, fiind considerat a fi cancerigen. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie reiese ca densitatea energetica a produsului este ridicata, imprimata mai ales de grasimile animale. Contine surse ascunse de sodiu sub forma de sare, trifosfat de sodiu, ascorbat de sodiu si nitrit de sodiu.

CONCLUZIE. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, hipertrigliceridemii, persoanelor cu afectiuni hepatice si renale, celor cu cancer, bolnavilor de guta, diabeticilor, celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, neurodegenerative, celor cu artrite polireumatoide.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *