Consilierul sef pe probleme stiintifice al UE sprijina revizuirea raportului care condamna OMG

Consilierul sef pe probleme stiintifice al UE sprijina revizuirea raportului care condamna OMG
Consilierul sef pe probleme stiintifice al UE sprijina revizuirea raportului care condamna OMG

Studiile care leaga culturile modificate genetic de efectele negative asupra mediului sau a sanatatii animalelor se bazeaza pe „stiinta controversata”, conform unui raport recent al Consiliului Consultativ European al Academiilor de Stiinte (CCEAS), care a primit sprijin si din partea consilierului sef pe probleme stiintifice al UE, Anne Glover.

Studiile care leaga culturile modificate genetic de efectele negative asupra mediului sau a sanatatii animalelor se bazeaza pe „stiinta controversata”, conform unui raport recent al Consiliului Consultativ European al Academiilor de Stiinte (CCEAS), care a primit sprijin si din partea consilierului sef pe probleme stiintifice al UE, Anne Glover.

Raportul CCEAS, publicat in iunie, avertizeaza asupra „consecintelor stiintifice, economice si sociale grave ale politicii actuale a Uniunii Europene fata de culturile modificate genetic”, spunand ca tarile europene ar trebui sa reconsidere respingerea pe scara larga a tehnologiei.

Studiul a venit ca o lovitura pentru ecologistii care se opun OMG, mai ales ca raportul a primit sprijin si din partea Academiilor Nationale de Stiinta din toate statele membre ale UE, plus Norvegia si Elvetia.

In plus, consilierul sef pe probleme stiintifice al UE, Anne Glover, a declarat intr-un interviu acordat EurActiv ca sustine raportul: „Concluziile raportului se bazeaza pe cele mai solide dovezi si sustin concluziile sale din toata inima (…) Nu exista nicio dovada ca tehnologiile OMG sunt mai riscante decat tehnologiile conventionale de ameliorare si acest lucru a fost confirmat in mii de proiecte de cercetare.”

In Europa, tarile care nu vor apela la OMG se vor confrunta cu probleme in ceea ce priveste utilizarea ingrasamintelor, a resurselor de apa si degradarea solurilor, se arata in raport, mentionand ca imbunatatirea randamentelor agricole pentru principalele culturi au fost limitate sau inexistente in utimul deceniu.

Mai ingrijorator pentru activistii ecologisti este faptul ca raportul ofera o serie de studii stiintifice care concluzioneaza ca OMG sunt sigure pentru mediu si consumul uman.

Unele cercetari stiintifice au atras atentia asupra efectelor pe termen lung pe care le-ar putea avea OMG asupra sanatatii oamenilor sau animalelor. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Caen a descoperit ca soarecii hraniti cu porumb Monsanto NK603 modificat genetic sau expus la ierbicidul Roundup prezinta  un risc mai mare de a dezvolta tumori, daune multiple ale organelor sau moarte prematura. Dar Glover a respins studiul, deoarece are numeroase lacune si zeci de analisti independenti au contestat deja concluziile sale.

CCEAS a incercat sa lamureasca si acuzatiile care vin din partea ecologistilor conform carora majoritatea studiilor stiintifice privind siguranta OMG sunt partinitoare, deoarece aceastea sunt efectuate de catre cercetatori care sunt platiti de  grupurile industriale de lobby. Cu toate acestea, chiar si cea mai convigatoare stiinta devine neputincioasa cand dezbaterea despre OMG intra in domeniul politic. Raportul CEEAS a recunoscut acest lucru, spund ca „politicienii, constienti de electoratul lor, aleg sa ignore” sfaturile stiintifice si invoca clauzele de salvgardare pentru a interzice, pur si simplu, cultivarea plantelor modificate genetic.

Raportul mai atrage atentia asupra zonelor gri din regulament si face referire in special la cazurile in care unele culturi sunt obtinute prin tehnici noi de ameliorare a plantelor, care pot fi considerate modificari genetice si, prin urmare,interzise, cu toate ca nu contin specii straine in genele lor. Anne Glover a declarat ca: „Europa nu trebuie sa rateze oportunitatile oferite de noile tehnologii ]n domeniul ameliorarii culturilor agricole.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *