Consiliul European, discutii de mediu

Consiliul European, intrunit ieri si astazi la Bruxelles, si-a asumat obiectivul presedintiei franceze a Uniunii Europene, acela de a ajunge pana in luna decembrie la un acord in privinta pachetului legislativ „schimbari climatice – energie”.
consiliul europei
Italia si Polonia, care contesta acordul, nu au reusit sa isi impuna punctul de vedere. Exista inca dificultati in calea consensului. Ecologistii europeni saluta deciziile Consiliului.

„Mesajul unanim dat de Consiliul European este acela ca nu abandonam lupta impotriva schimbarilor climatice sub pretextul crizei financiare. Avem o confirmare clara a termenului limita pentru adoptarea pachetului schimbari climatice – energie si mentinem obiectivele. Insa nu putem subestima nici dificultatile care ne asteapta. Va trebui sa analizam si sa gasim solutii la problemele specifice cu care se confrunta tarile membre”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la incheierea summit-ului european de la Bruxelles.

Franta, „invingatoare”
Nicolas Sarkozy, presedintele in exercitiu al Consiliului European, a recunoscut ca mai e foarte mult de facut pentru ajungerea la un consens si ca „depinde de mine si de presedintele Barroso sa gasim solutii pentru tarile care si-au exprimat ingrijorari”. Concluziile summit-ului afirma ca „parametrii fundamentali” ai propunerii din 2007 a Comisiei Europene trebuie pastrati. Documentul cere insa „Presedintiei si Comisiei sa isi intensifice lucrarile in urmatoarele saptamani pentru a gasi solutii adecvate cu privire la mizele punerii in aplicare a acesteia pentru toate sectoarele economiei europene si pentru toate statele membre, tinandu-se seama de situatia specifica a fiecaruia, vizand asigurarea unui raport satisfacator costuri-eficacitate stabilit in mod riguros”.


Consens al statelor din Est

Aceste randuri au fost inserate ca mentiuni la situatia a noua tari din Europa Centrala si de Est (Romania, Cehia, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria si tarile baltice), care se considera nedreptatite de masurile continute in pachetul legislativ propus de Comisie si care trebuie sa primeasca si aprobarea Parlamentului si Consiliului pentru a intra in vigoare. Pozitia cea mai rigida a avut-o Polonia, care a si initiat miercuri un „minisummit” cu liderii celorlalte opt state inainte de inceperea lucrarilor Consiliului European, pentru a-si armoniza pozitia fata de acest pachet care va avea un impact puternic asupra propriilor economii. Cele noua tari nu pun in discutie obiectivele principale ale pachetului – 20% reducere a emisiilor de CO2, 20% eficienta energetica si utilizarea in proportie de 20% a energiilor regenerabile pana in 2020 -, ci doresc unele amanari ale punerii lor in aplicare, precum si compensatii financiare pentru efortul deosebit pe care atingerea tintelor il presupune pentru ele, avand in vedere ca economiile lor deja au trecut, la inceputul anilor 1990, printr-o perioada dureroasa de restructurare, in care reducerile emisiilor de CO2 au fost cu mult mai mari decat cele ale statelor dezvoltate din Europa Occidentala.

Ecologistii, multumiti
Principalele organizatii ecologiste, Climate Action Network Europe, WWF Europa, Greenpeace Europa si Pritenii Pamantului Europa, s-au declarat multumite de rezultatele Consiliului European. „In ciuda opozitiei unor state membre, care doreau masuri pentru protejarea industriei poluante”, au declarat reprezentanti ai celor patru organizatii ecologiste.
Acestia au subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa continue procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, in ciuda dificultatilor financiare din prezent. „Salutam faptul ca Uniunea a rezistat incercarilor unor tari de a-si proteja, pe termen scurt, industriile foarte poluante. Eforturile Poloniei si Italiei de a -deraia- UE au esuat. Presedintele Sarkozy trebuie sa continue sa reziste in fata acestor atacuri. Trebuie facute toate eforturile pentru a implini Protocolul de la Kyoto si tratatul international care il va urma”, au declarat intr-un comunicat ecologistii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *