Constanta, cel mai verde judet din Romania, dupa investitii de peste 1,5 mld. euro

Fa?a neagr? a energiei verzi
Constanta, cel mai verde judet din Romania, dupa investitii de peste 1,5 mld. euro

Constanta este cel mai verde judet din Romania, avand turbine eoliene de peste 1.000 MW in valoare de mai bine de 1,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF bazate pe informatiile din rapoartele Transelectrica, valabile pentru data de 12 decembrie 2012. Aceasta este singura forma de energie verde instalata pe suprafata acestui judet, dar investitiile realizate au fost suficiente pentru a-i oferi Constantei titlul neoficial de „cel mai verde judet din Romania”.

Dobrogea conduce in continuare in topul destinatiilor pentru montarea turbinelor eoliene. Locul secund in topul „celor mai verzi judete” este Tulcea, zona in­va­data la randul ei de proiectele eoliene. In comunele din Tulcea s-au realizat investitii de aproape 700 de milioane de euro in „mori de vant”, fiind montati, potrivit datelor Transelectrica, mai bine de 464 MW. La fel ca in cazul Constan­tei, aceasta este singura forma de energie verde prezenta in Tulcea. Galatiul compleaza podiumul celor mai verzi judete din Romania, tot dato­ri­ta investitiilor realizate in proiecte eoliene.

Schema de sprijin acordata de autoritatile romane incepand cu finalul anului 2011 pentru investitiile in proiecte solare si eoliene este cea mai generoasa din Europa, aceasta reusind sa atraga investitii de peste 3 miliarde de euro in ultimii trei ani dar sa si mareasca costurile facturilor la energia electrica.

Sistemul de sprijin agreat de statul roman si aprobat de Comisia Europeana se bazeaza pe certificate verzi si pe cote obligatorii. Astfel, incepand cu finalul anului 2011, fiecare MWh de energie verde livrat in sistem este recompensat cu un numar variabil de certificate verzi, a caror valoare este stabilita prin lege intre 27 si 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumparate de catre furnizorii de energie electrica, asa cum este, de exemplu, Electrica Furnizare, care sunt obligati ca in cosul livrat clientilor sa aiba un anumit procent de energie regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *