Oamenii care au crescut consumul de fructe si de legume au devenit mai atractivi dupa doar sase saptamani, spun oamenii de stiinta.
Cercetatorii de la Universitatea St. Andrews au monitorizat timp de sase saptamani alimentatia a 35 de oameni si i-au fotografiat in toata aceasta perioada.
Oamenii care au mancat cu 2,9 portii de fructe si legume mai mult, pe zi, aratau mult mai sanatosi decat ceilalti, la sfarsitul studiului, iar daca au mancat cu 3,3 mai multe portii, au devenit mult mai atractivi.
Fructele si legumele sunt bogate in carotenoide, care protejeaza impotriva vatamarii celulelor din cauza poluarii si razelor ultraviolete si pot preveni bolile legate de imbatranire, inclusiv cele de inima si cancerul.
Se stia deja ca, daca mancam cantitati extreme de legume precum morcovii, pielea noastra devine mai portocalie. Nu se stia, insa, ca o mica crestere in pigmentii rosii si galbeni ai pielii este perceputa de altii drept atractiva.
Carotenoidele care au cel mai mare impact asupra culorii pielii sunt lycopenul, care ofera rosiilor si ardeilor culoarea lor rosie, precum si beta-carotenul, gasit in morcovi, broccoli, dovleac si spanac.
Culoarea pielii poate fi afectata si de substantele chimice denumite polifenoli. Ele se gasesc in mere, afine si cirese.