Dupa deschiderea in 2011 a primelor centre de colectare DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice) in parteneriat cu autoritatile locale, Asociatia RoRec continua dezvoltarea Retelei Nationale de Colectare. Pe 19 si 20 aprilie Primaria Sinaia si Asociatia RoRec sarbatoresc lansarea unui nou serviciu pentru comunitatea din Sinaia; este vorba despre Centrul de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE) – parte din Reteaua Nationala de Colectare RoRec – un serviciu destinat colectarii selective, la standarde europene a acestui tip de deseuri.
Programul celor doua zile de actiune incluse in lansarea acestui nou centru cuprinde activitati de colectare, informare, educare si constientizare a cetatenilor. Astfel, incepand din data de 19 aprilie, locuitorii din Sinaia si zonele din proximitatea orasului au posibilitatea de a se debarasa de echipamentele vechi sau defecte, prin aducerea lor la centrul din Calea Brasovului nr.2 sau prin apelarea serviciului gratuit de preluare de la domiciliu, in cazul aparaturii voluminoase. Acest serviciu este pus la dispozitie persoanelor fizice si juridice si poate fi apelat de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 16.00, la numerele de telefon 0733 601 741 sau 0786 669 319.
„Aveam in plan deschiderea acestui centru de ceva vreme, ne bucuram sa ne alaturam unui proiect de anvergura nationala, care sa ofere locuitorilor un serviciu mai mult decat necesar, atat pentru protectia mediului, cat si pentru respectarea normelor legislative in vigoare. Suntem siguri ca vom avea un raspuns pozitiv in termeni de cantitati colectate si implicare a populatiei.”, a declarat Vlad Oprea, Primarul orasului Sinaia.
Centrul de colectare DEEE RoRec se va deschide vineri, 20 aprilie, la ora 11.00, alaturi de oficialitatile locale si judetene, presa locala si mediul de business din judet, si va cuprinde si o prezentare pentru elevii voluntari din Sinaia despre reciclarea DEEE, sustinuta de reprezentantii fabricii GreenWEEE Buzau. Inchiderea actiunii va avea loc pe scena din parcul Dimitrie Ghica, incepand cu ora 19.00.
La acest spectacol sunt invitati sa participe toti cei ce cred ca grija pentru mediu trebuie sa devina un obicei. Pe parcursul serii vor fi premiati toti voluntarii participanti la campania de mediu (colectare DEEE) si va avea loc o tombola. „Vor fi trase la sorti premiile oferite de Candy – membru fondator al Asociatiei RoRec- premii pregatite pentru toti cei ce decid sa se debaraseze responsabil de aceste deseuri, in loc sa le tina in casa, sa le arunce la gunoi sau pe unde nimeresc, poluand astfel mediul in care traim” – a declarat Alina Ceausescu, marketing manager Candy Romania.
Trupa VUNK va incheia aceasta sarbatoare, cu un concert minunat dedicat celor preocupati sa faca mai frumoasa si mai curata lumea in care traim.
„Continuam constructia unei infrastructuri coerente, conforma normelor de mediu si cat mai accesibila pentru publicul larg, avand ca obiectiv atat cresterea cotei de colectare complet nemultumitoare in acest moment – sub 1 kilogram pe locuitor/an, precum si informarea cetatenilor cu scopul de a proteja mediul si resursele naturale. In afara sutelor de actiuni de colectare derulate in ultimii doi ani, suntem prezenti in retele de retail, benzinarii, companii si institutii de invatamant, totalizand peste 2.000 de puncte de colectare a DEEE-urilor de mici dimensiuni, baterii, acumulatori, becuri si neoane. Iar zilele acestea, Reteaua Nationala de Colectare RoRec se imbogateste cu inca o locatie la standarde europene, pe langa cele lansate anul trecut. Si nu ne oprim aici.”, a declarat Liviu Popeneciu, Presedintele Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec.
In urmatoarele doua luni, vor fi deschise alte centre de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, parte a Retelei Nationale de Colectare RoRec, oferind astfel o solutie permanenta de debarasare de echipamente vechi pentru un numar tot mai mare de romani.
Reteaua Nationala de Colectare DEEE RoRec (deseuri de echipamente electrice si electronice), realizata in parteneriat cu primariile, inseamna crearea unei infrastructuri coerente de colectare a DEEE, la nivel national. Un centru de colectare DEEE este un serviciu destinat comunitatii, un spatiu amenajat conform standardelor europene, pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice intr-un mod organizat si in conditii de deplina siguranta, cu respectarea normelor de mediu.
Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec este o organizatie colectiva non-profit avand ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuti producatori europeni de electrocasnice cu activitate in Romania. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator si a sanatatii umane, pentru utilizarea rationala a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si implicit prin reintroducerea in sectorul economic de materii prime.