Craby rolls Vici – Pacaleala cu crab

Produsul analizat nu are nimic in comun cu rulourile de crab, fiind o pasta din peste fara valoare amestecata cu tot felul de aditivi alimentari.
crab rolls cu aditivi
Minirulourile de crab pane (surimi) Vici sint un produs congelat. De pe eticheta aflam ca are in compozitie: rulouri de crab 67% – surimi 31% (peste, stabilizatori E420 sorbitol, E452 polimetafosfat), apa, amidon din griu, amidon din cartofi, ulei vegetal, zahar, proteine din soia, sare (max. 1,5%), amidon modificat E1440, aroma de crab, albus de ou, intaritori de gust: monosodiu glutamat E621, amestec pentru pane 33% (faina de griu, apa, amidon de porumb, pudra de albus de ou, sare (max. 1,5%), drojdie, agent de ingrosare E412 guma guar, colorant E160b annatto), ulei vegetal. 100 de grame de produs aduc un aport energetic de: 175 kcal/732 kj si 6,5 g proteine, 23,9 g carbohidrati, 6,2 g grasimi.

ANALIZA. Rulourile de „crab” sint de fapt surimi, un produs alimentar din categoria novel food – alimente noi, fara traditie de consum in Uniunea Europeana dupa 1997. Acestea sint obtinute din peste oceanic mic, fara valoare economica, prin procedee de reconstituire si texturare a proteinelor, utilizind diferite ingrediente si aditivi alimentari pentru a se obtine gustul, culoarea si textura dorite, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul nu contine carne de crab, iar gustul este dat de aroma de crab. Minirulourile contin si aditivi periculosi pentru sanatate E621, E452, E412. Polimetafosfatul impiedica fixarea calciului in oase, ducind in timp la aparitia osteoporozei. E412, guma guar, afecteaza sistemul digestiv, producind greata, stari de voma, crampe, balonari, dar si alergii si acutizari ale crizelor de astm. Monoglutamatul de sodiu, E621, produce sindromul bucatariei chinezesti, care se manifesta prin greturi, respiratie dificila, slabiciune, dureri de cap, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, modificari de ritm cardiac.
Densitatea calorica este moderata: 175 kcal/100 de grame.

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, suferinzilor de maladii cardio si cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepatorenale, de maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), suferinzilor de osteoporoza, hiperuricemie (guta), celor cu sindrom metabolic si status proinflamator sistemic. Suferinzii de diabet vor tine cont de glucidele aduse de produs. Persoanele cu alergie la ou, soia, drojdie vor testa in prealabil produsul pentru a vedea care este reactia organismului. Rulourile sint interzise suferinzilor de celiachie si celor cu intoleranta la gluten.

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *