Craiova: Energie solara pentru spitalele de la tara. Afla cat economisesc centrele medicale din judet cu panouri solare de ultima generatie

La Centrul Medico-Social din MelineÅŸti au fost montate panouri solare
La Centrul Medico-Social din Melinesti au fost montate panouri solare
La Centrul Medico-Social din Melinesti au fost montate panouri solare

Consiliul Judetean Dolj a inaugurat ieri panourile solare care produc energie termica pentru Centrul Medical din Melinesti. Toate cele sapte centre dinjudetul Dolj au asigurate caldura si apa calda la costuri reduse printr-un proiect de mediu de 4,1 milioane de lei.

Mai-marii Consiliului Judetean (CJ) Dolj au inaugurat ieri noul sistem de alimentare cu apa calda si energie termica al Centrului Medico-Social din comuna doljeana Melinesti. Unitatea a fost preluata de autoritatile judetene in 2004 si are o capacitate de 45 de paturi, majoritatea pacientiilor fiind varstnici. Investitia de la Melinesti a fost posibila printr-un proiect de 4,1 lei obtinut de CJ Dolj de la Ministerul Mediului si Padurilor si care vizeaza toate centrele medico-sociale din judet. Astfel, tehnologia eco este implementata si in comunele Brabova, Plenita, Amarastii de Jos, Sadova, Bechet si Cetate.

Facturi mai mici cu 40 la suta

Noul sistem de incalzire se bazeaza pe panourile solare care capteaza energia solara si o transforma in energie termica. Instalatia prevede si o pompa de caldura geotermala care foloseste energia stocata in pamant, pe care o transfera in interiorul cladirii. „Am facut eforturi sa gasim solutii
pentru a aduce aceste centre, care au in total o capacitate de 240 de locuri, la un grad inalt de furnizare a serviciilor”
, a declarat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, la Melinesti.

Reprezentantii firmei care au executat lucrarea sustin ca panourile asigura apa calda menajera in proportie de maxim 70 la suta din necesarul anual. In aceste conditii, facturile unitatii vor scadea cu pana la 40 la suta, iar in maximum trei ani investitia va fi amortizata. „La sfarsit de luna, cand vom primi factura, vom afla exact cata economie facem, insa, in principiu, ne asteptam sa platim cu pana la 40 la suta mai putin”, a declarat Aurora Kalman, directoarea Centrului din Melinesti.

Statii de epurare pentru centre

Seful CJ Dolj a anuntat ca institutia pe care o conduce incearca sa obtina un proiect de trei milioane de lei pentru dotarea celor sapte centre cu statii de epurare a apelor uzate. „In 2018 toate institutiile trebuie sa aiba asemenea statii, conform cerintelor UE”, a precizat Ion Prioteasa. Acesta a mai spus ca si Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova ar putea fi dotat cu panouri solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *