Creativi si originali! 30 de tineri romani si bulgari invata sa puna pret pe reciclare

0
335
Creativi ?i originali! 30 de tineri români ?i bulgari înva?? s? pun? pre? pe reciclare
Creativi si originali! 30 de tineri romani si bulgari invata sa puna pret pe reciclare
Creativi si originali! 30 de tineri romani si bulgari invata sa puna pret pe reciclare

De cateva zile mesteresc incontinuu, cu entuziasm si inspiratie, din maini iesindu-le felurite obiecte, care mai de care mai frumoase si originale: mobilier pictat, piese de vestimentatie personalizate, obiecte de decor si de utilitate si cate si mai cate minunatii. Iar unora nici prin gand nu le-ar fi trecut ca pot reinventa astfel micul univers din preajma lor! E vorba de 30 de tineri romani si bulgari participanti la proiectul „Mesteri de lumi noi”, care se desfasoara in aceasta perioada la Craiova gratie programului „Erasmus+” si parteneriatului dintre Asociatia „Carousel Project” si „Narodno Citaliste Nadejda 1871”, din Oreahovo. Atelierelor zilnice initiatorii proiectului le-au adaugat o multime de alte activitati, de la diverse jocuri educative pana la vizite la institutii de cultura si invatamant, participari la spectacole de teatru si concerte. Unul dintre obiectivele vizate de initiatorii proiectului, pe langa stimularea creativitatii, este dezvoltarea potentialului antreprenorial al tinerilor, intr-o vreme in care lucrul de mana este la mare cautare, iar resursele lor financiare sunt de obicei atat de reduse.

Au varste de la 14 la 26 de ani, provin din medii socio-culturale diferite, converseaza in romana, bulgara si engleza, iar la atelierele din cadrul proiectului „Mesteri de lumi noi” ii anima aceeasi bucurie de a vedea, prinzand contur chiar din mainile lor, o multime de obiecte decorative din cele vechi, decolorate sau prafuite de acasa. Au invatat aici, pe parcursul a mai bine de doua saptamani, sa fie mai atenti cu obiectele poate demodate din casa parinteasca, dandu-le alta forma si alta utilitate si, in felul acesta, facand cheltuieli minime pentru a-si asigura si personaliza propriul confort. Atelierele de restaurare a pieselor de mic mobilier, de pictura pe sticla si ceramica, de legatorie manuala, de design vestimentar si de realizare a unor obiecte de decor din materiale textile sunt cele la care cei 15 tineri romani si 15 tineri bulgari, insotiti de patru lideri de grup, participa intre 15 noiembrie si 3 decembrie.

I-au ajutat sa isi manifeste creativitatea si originalitatea, sa dobandeasca si dezvolte competente si abilitati care sa le creasca, acum sau mai tarziu, sansele de angajare pe piata muncii, artisti locali cu o buna scoala… handmade. De la Miruna Caminescu, de exemplu, tinerii au invatat sa reconditioneze scaunul de lemn de la bunica si sa-i dea culoare ori cum un simplu borcan sau o sticla pot lua forma unui felinar de gradina sau unui sfesnic. De la Monica Nitu au deprins arta transformarii hainelor vechi si nefolosite in perne personalizate si sacuti decorativi, iar cunoscuta Adina Constantinescu le-a dat o adevarata lectie de design vestimentar, aratandu-le cum fiecare isi poate transforma garderoba, pictandu-si hainele ori aplicandu-le diverse accesorii. De asemenea, impreuna cu Alexandru Andrei si Marius Pandelea cei 30 de tineri au invatat sa reconditioneze cartile vechi din biblioteca, punandu-le intre coperte noi, si chiar sa isi lege in piele propriul jurnal. In fine, pentru a face fata cat mai bine provocarilor sociale si profesionale si obstacolelor financiare cu care se intalnesc, participantii la proiect au beneficiat de un curs de antreprenoriat sustinut de Valeria Ghivercea.

Exemple de buna practica au fost pentru ei si atelierele de croitorie si butaforie pe care le-au vizitat in cadrul Operei Romane Craiova si Teatrului National „Marin Sorescu”, cele de pictura si restaurare ale Facultatii de Teologie craiovene, ca si atelierul de pictura de la Palatul Copiilor condus de artistul plastic Ioana Fluerasu. De asemenea, tinerii au mai vizitat o tipografie, Colegiul National „Carol I” – unde si invata cativa participanti la proiect, si Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean nr. 1 – unde au desfasurat un atelier de art-terapie cu copiii internati. Totodata, tinerii s-au bucurat sa vizioneze spectacolele „Profu‘ de religie” la Nationalul craiovean si „Micuta Dorothy” la Opera Romana, sa audieze un concert in cadrul Festivalului International „Craiova Muzicala”, iar ieri sa participe, in centrul orasului, la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Potrivit presedintelui Asociatiei „Carousel Project” din Craiova, Sorina Staiculescu, „la finalul proiectului tinerii vor elabora un ghid practic pentru reciclarea si reconditionarea obiectelor de acasa, care va fi distribuit in scoli si in alte ONG-uri de tineret din Romania si Bulgaria”. Maine, cei 15 tineri „Mesteri de lumi noi”, insotiti de Crizantema Rasheva, secretar al „Narodno Citaliste Nadejda 1871”, se vor intoarce la Oreahovo, unde, cu siguranta – ca si tinerii craioveni –, amintindu-si de tot ce au invatat aici, vor cauta sa isi valorifice in continuare potentialul creativ si, de ce nu, odata cu el, pe cel antreprenorial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.