Crema care ne ingrasa

CE BEM, CE MANCAM – Cantitatea de zaharuri este foarte mare
Inca de la inceput, producatorul ne spune ca pentru crema s-au folosit numai grasimi vegetale. Aceasta nu este o lauda, mai ales ca grasimile sunt hidrogenate si pot distruge in timp sistemul cardiovascular.

Cei de la Jotis ne spun ca din praful din cutie rezulta un „super mousse cu ciocolata – numai cu grasimi vegetale”. Praful este preparat din „lapte praf (min. 64.0%), grasimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoza in forma solida, emulgatori: esteri acetici ai mono si digliceridelor acizilor grasi – E472a, lecitina de soia – E 322. Amidon modificat – unul dintre E 1404, E 1414, E 1420, E 1440, proteine de lapte, cacao (10%-12%), zahar, aromatizat artificial, stabilizator: carboxi-metil-celuloza E 466. Poate sa contina urme de cereale ce contin gluten”. Ca sa realizati produsul final se foloseste lapte, iar 100 de grame aduc o valoare energetica de 471,7 kcal (1981,1 kj), proteine 6,4 g, carbohidrati 69,0 g, grasimi 18,9 g. Dupa ce o veti amesteca impreuna cu laptele, aceeasi cantitate de crema va va aduce „valoarea energetica de 226,6 kcal (950,8 kj), proteine 4,5 g, carbohidrati 30,1 g, grasimi 9,8 g”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face urmatoarea descriere: „Produs de cofetarie din categoria spumelor cu ciocolata obtinut din lapte praf, grasimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sanatate, zaharuri rafinate cu index glicemic foarte ridicat (glucoza, zaharoza), amidon modificat (polizaharid chimizat cu index glicemic modificat fata de amidonul nativ) si aditivi alimentari: emulgatori – E 472a si E 322, proteine din lapte, cacao”. Din aceasta compozitie si din eticheta nutritionala reiese ca spuma are un profil nutritional dezechilibrat, un exces de zaharuri rafinate periculoase pentru sanatate, dar si grasimi hidrogenate artificiale care perturba metabolismul lipidelor. Amestecul duce la o densitate energetica ridicata. Specialistul nostru ne spune ca „este indicat ca produsul finit sa nu fie asociat cu alimente care au in compozitie carbohidrati in exces sau gluten (piscoturi, biscuiti, croissant s.a.), ci eventual cu fructe proaspete”.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, hipertensivilor, supraponderalilor si obezilor, persoanelor care sufera de afectiuni neurodegenerative, suferinzilor de boli hepatice. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant.

Precizari
Rubrica „Ce bem, ce mancam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesati de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *