Cresterea demografica a planetei influenteaza si ea schimbarile climatice

Cresterea demografica a planetei influenteaza si ea schimbarile climatice

Intr-o lucrare recenta, cercetatorii Thomas Dietz si Eugene Rosa au analizat mai multi factori despre care cred ca influenteaza schimbarile climatice de foarte mult timp. Unul dintre cei mai importanti a fost cresterea populatiei.
T. Dietz a explicat ca, in ultimele decenii, cresterea procentuala a emisiei de gaze cu efect de sera a mers in acelasi ritm cu cresterea populatiei – arata descopera.ro. Pentru fiecare crestere de 1% a populatiei, s-a inregistrat o sporire a emisiilor cu peste 1%. Avand in vedere ca, pana la sfarsitul secolului, vom fi 10 miliarde, nivelul stresului la care va fi supusa planeta va continua sa creasca.
“Niciun factor nu actioneaza independent de ceilalti. Efectele produse de cresterea populatiei depind de consum, iar efectele produse de consum depind, la randul lor, de numarul consumatorilor”, a explicat T. Dietz.
Un alt subiect adus in discutie de specialisti a fost nivelul de dezvoltare a tarilor. Cu cat un stat este mai bogat, cu atat el foloseste mai multe resurse si deci produce o cantitate mai mare de emisii. Dar, pe de alta parte, cetatenii tarilor dezvoltate tind sa fie mai constienti de problemele de mediu, fiind dispusi sa depuna eforturi suplimentare si sa plateasca preturi mai mari pentru asigurarea unui mediu mai curat.
“De exemplu, cresterea gradului de utilizare a energiei electrice provenite din surse regenerabile, care nu emit gaze cu efect de sera, ar putea compensa partial sau chiar integral cresterea emisiilor care vin odata cu dezvoltarea statului”, a declarat Dietz.
Cei doi cercetatori au notat in lucrarea lor ca predictiile legate de viitor nu sunt optimiste, ci devin tot mai sumbre. Dezvoltarile demografice si economice anticipate vor avea tendinta de a creste rata emisiilor.
Singura noastra sansa, spun ei, este imbunatatirea tehnologiilor si modificarea modului actual in care oamenii folosesc resursele. Specialistii ne avertizeaza ca trebuie sa facem schimbari drastice pentru a putea compensa stresul la care va fi supusa planeta odata cu cresterea demografica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *