Banca Mondiala prezice o crestere a temperaturii cu 4 grade Celsius dupa anul 2060

Banca Mondiala prezice o crestere a temperaturii cu 4 grade Celsius dupa anul 2060

Banca Mondiala se teme de o crestere a temperaturii cu 4 grade Celsius dupa anul 2060 pe plan global, punand in garda intreaga comunitate internationala ca acest ‘cataclism’ va afecta inainte de toate tarile sarace, potrivit unui raport dat publicitatii duminica la Washington si preluat de AFP.

‘O lume la + 4 grade Celsius va declansa o cascada de schimbari climatice, inclusiv valuri de caldura extrema, o scadere a stocurilor alimentare si o crestere a nivelului marilor, lovind sute de milioane de persoane’, isi manifesta ingrijorarea BM, adaugand ca nu exista ‘nicio certitudine’ ca lumea se poate adapta la o astfel de situatie.

Acest scenariu, cel mai sumbru vizat de raport, contrasteaza cu angajamentul comunitatii internationale de a mentine incalzirea globala la plus 2 grade Celsius in raport cu era preindustriala.

Nivelul actual al emisiilor de CO2 ‘ar putea impinge incalzirea climatica si dincolo de acest prag’, afirma Banca Mondiala, care prezice o crestere cu +4 grade Celsius ‘in cursul acestui secol si de la 2060’ in caz de inertie politica.

‘Aceasta lume ar fi intr-atat de diferita de cea in care traim in prezent, incat este greu de descris’, spune presedintele Bancii Mondiale, Jim Kim-Yong, subliniind ca responsabilitatea umana in procesul de incalzire globala este ‘fara echivoc’.

Enumerand pericolele care ameninta planeta (inundatii, seceta, foamete), institutia cu sediul la Washington prognozeaza o agravare a ‘deficitului de apa’ in Africa de Est, Orientul Mijlociu sau Asia de Sud si o ‘crestere semnificativa’ a mortalitatii infantile in Africa subsahariana.

‘Intensificarea asteptata a evenimentelor climatice extreme ar putea inversa eforturile pentru reducerea saraciei, in special in tarile emergente’ , mentioneaza raportul, subliniind ca planeta pe viitor ar putea prezenta si mai multe inegalitati decat in prezent.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente