Culita Tarata si Stefan Poienaru transforma ferme in parcuri fotovoltaice

Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
Culita Tarata si Stefan Poienaru transforma ferme in parcuri fotovoltaice

CULITĂ TÂRÂTĂ si Stefan Poienaru, doi dintre cei mai mari producatori agricoli din Romania, dau primele semen de interes pentru investitiile in energia solara, unul dintre cele mai fierbinti segmente din industria energiei verzi. Cu planurile facute pe hartie ei au inceput deja primele lucrari in teren si urmeaza in urmatoarele luni sa transforme foste ferme agricole in parcuri de panouri fotovoltaice. Cei doi fermieri spun ca urmeaza sa faca pmele livrari de energie in sistem pe parcursul anului viitor.

„Pana la jumatatea anului viitor finalizam investitia. Avem 12 hectare la dispozitie, care reprezinta un plasament al unor vechi ferme unde vom instala panouri fotovoltaice de 8MW. Investitia este rentabila si se amortizeaza,
dar nu renunt la agricultura”, spune Culita Tarata, antreprenor cu afaceri de aproa pe 100 mil. euro in agricultura, zootehnie si industria lemnului.

Castigurile din energia solara vin din schema de sprijin pusa la dispozitie de statul roman prin care fiecare MWh de energie injectat in retea este recompensat cu 6 certificate verzi, a caror valoare este acum de 55 de euro/bucata.

Mirajul investitiilor in energia solara pare insa, pana acum, sa fie tentant doar pentru fermierii mari, cei care au posibilitatea de a pune la bataie cateva milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *