Cantitatea de deseuri electrice si electronice stranse anul trecut la nivel national reprezinta mai putin de un sfert din obiectivul asumat de Romania in fata Uniunii Europene. Numai 8% din aparatele uzate colectate au ajuns sa fie si reciclate. Ministerul Mediului schimba legislatia, fara a stabili insa responsabilitati clare pentru producatori, pentru populatie sau pentru autoritati.
Romania are, potrivit angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, obligatia de a colecta si de a valorifica echivalentul a patru kilograme de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) pe cap de locuitor.
Aceasta tinta ar fi trebuit atinsa inca de la sfarsitul anului trecut. Potrivit datelor Ministerului Mediului, in 2008 insa, cantitatea de DEEE colectate a fost de 20.000 de tone, fata de 86.000 de tone cat ne impune legislatia.
Un instrument important pentru cresterea acestei cantitati l-a constituit campania „Marea Debarasare”, lansata in urma cu doi ani. Pornind de la cateva orase incluse intr-o prima faza, programul a ajuns sa cuprinda, la sfarsitul anului 2008, peste 540 de localitati – 190 de orase si peste 350 de localitati din mediul rural.
Localitatile din mediul rural, excluse
Dupa primele cinci editii desfasurate, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a decis, la inceputul acestui an, intreruperea programului, intrucat „in urma discutiilor cu organizatiile colective partenere, se evalueaza posibilitatea de a redimensiona campania”.
Astfel, sub argumentul „redimensionarii”, ministerul a intrerupt programul in luna februarie 2009, pentru a-l relua o luna mai tarziu, cu mici modificari. Schimbarile au vizat in primul rand numarul localitatilor incluse in program, care s-a redus, ca urmare a excluderii satelor si comunelor din aria de acoperire a campaniei. Alte schimbari vizibile au fost demonstrate de cifrele privind rezultatele campaniei.
Astfel, daca in primavara anului 2008, cantitatea de deseuri electrice colectate ajunsese sa depaseasca 600 de tone, un an mai tarziu cantitatea de aparate electrice uzate a fost de numai 200 de tone. Tendinta descendenta a fost confirmata si de editiile din urmatoarele luni, asa incat la inceputul acestei luni, cantitatea de deseuri electrice stranse la nivel national abia daca a depasit 150 de tone.
O alta masura avuta in vedere de Ministerul Mediului a fost schimbarea legislatiei. O prima propunere viza introducerea unei tinte de reciclare de 20% din cantitatea de echipamente electrice si electronice introduse pe piata intr-un an, ca urmare a unei propuneri de directiva europeana.
„Nu se poate schimba tinta pentru ca propunerea de directiva nu a intrat in vigoare, deci noi inca lucram pe vechea directiva, care prevede patru kilograme pe cap de locuitor. Iar noua directiva, care include tinta in procente, nu cred ca se va aplica mai devreme de doi ani. Pana atunci, vom lucra tot pe obiectivul de patru kilograme pe cap de locuitor”, ne-a explicat Dragos Calugaru, director general Eco Tic, asociatie de gestionare a deseurilor electrice si electronice.
In ceea ce priveste discutiile pe care ministrul Mediului spunea ca le va avea cu reprezentantii organizatiilor colective de profil, Dragos Calugaru afirma ca au luat parte la discutii, dar ca propunerea legislativa avansata de cei de la minister este inca departe de o forma acceptabila.
„Proiectul de act normativ lansat in dezbatere publica pe site-ul ministerului (publicat saptamana trecuta – n.r.) nu elimina acele ambiguitati care exista in legislatia actuala. Avem, in primul rand, o problema legata de definitia anumitor termeni, cum ar fi deseuri electrice sau punct municipal de colectare”, mai spune Dragos Calugaru.
„Nimeni nu e responsabil”
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a intrerupt in primavara acestui an campania „Marea Debarasare”, argumentand aceasta decizie prin „nevoia redimensionarii programului” Foto: Agerpres
O alta problema semnalata tine de lipsa definirii clare a responsabilitatilor fiecarui actor care participa la ciclul colectare – reciclare – valorificare.
„Nimeni nu e responsabil de nimic. Obligatiile si tintele nu sunt clar definite in legislatia actuala si nici in proiectul de act normativ al ministerului. De aceea, vom mai avea sedinte de lucru pentru ca ceea ce vrem noi sa aduca modificarile legislative este definirea clara a responsabilitatilor fiecaruia: populatie, autoritati, retail, colectori, reciclatori etc.”, afirma directorul asociatiei de gestionare a DEEE.
Datele privind cantitatile de deseuri electrice si electronice colectate la nivelul Romaniei in 2008 vor fi transmise Comisiei Europene in luna septembrie a acestui an.
In cazul in care forul european decide deschiderea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare), sanctiunile vor fi platite de Romania, ca stat. Pentru ca, la nivel intern, legislatia romaneasca nu prevede in prezent responsabilitati clare pentru nimeni: nici pentru autoritati, nici pentru producatori, nici pentru populatie.
„In tarile nordice, media de reciclare este de zece kilograme pe cap de locuitor, in tarile nou-intrate in UE, aceasta valoare nu trece de trei kilograme.” Valentin Negoita – presedintele organizatiei Eco Tic.
Sursa: Adevarul