Curatenie in Kiev, orasul in care nimeni nu credea ca schimbarea este posibila

LECTIA DE ECOLOGIE Kateryna Strypko, o ucraineanca din Kiev, isi dorea, in iarna lui 2009, un copil. „De multe ori am visat la acest eveniment, despre care credeam ca imi va insenina viata. Imi imaginam cum o sa ies in parc cu copilul, o sa ne plimbam pe malul raului Dnipro, o sa admiram privelistea, pasarile, frunzele”, explica ea, pentru evz.ro.

Dar realitatea era alta. Pe malul raului Dnipro cresteau PET-uri, nu flori. „Nu imi doream un astfel de mediu pentru copilul meu”. Asta i-a spus Kateryna surorii ei, care i-a dat imboldul de a schimba lucrurile. Impreuna au decis sa faca curat pe spatiile verzi de langa casa. Apoi si-a dat seama ca pentru a face curat in parcurile si spatiile verzi din Kiev avea nevoie de mai multi oameni care sa gandeasca similar.

Dar nu avea niciun fel de experienta in organizarea unui astfel de eveniment, asa ca a inceput sa caute pe internet informatii. Asa a aflat despre proiectul „Let”s Do It Estonia!” si i-a contact pe voluntari, care au ajutat-o cu informatii.

Autoritati care stau deoparte

De la idee pana la punerea ei in practica a durat sase luni. Iar pe 5 iunie, anul acesta, 700 de oameni au iesit sa faca curatenie in Kiev. Au adunat 371 de kilograme de plastic si 2.280 de sticla, potrivit cifrelor adunate de Yuri Pivovarenko, coordonator al proiectului de curatenie.

* In Romania, echipa de voluntari „Let”s Do It Romania!” face curatenie generala pe 25 septembrie. Participa si tu! Afla AICI cum sa te implici. Daca Romania reuseste, va fi tara cu cea mai mare suprafata din Europa care a facut curatenie generala.

Acum exista 323 de cereri de curatenie la autoritati, pe care se pune presiune pentru a implementa un sistem de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor.

„Am decis ca e mai bine sa facem totul singuri. Autoritatile la noi se misca prea greu si nu fac mare lucru”, spune Yuri, care crede ca marele risc acum este ca zonele curatate sa se murdareasca din nou.

„Din pacate nimeni nu este raspunzator ca acum locurile acelea sa se pastreze curate. Legile noastre nu spun asta, nu exista prevazute amenzi pentru cei care murdaresc locurile unde am facut curat. Numai de oameni depinde totul, ei decid daca sa pastreze curatenia sau nu”.
Yuri Pivovarenko, coordonat al curateniei din Kiev

El considera ca rolul voluntarilor este sa le deschida ochii oamenilor care nu cred ca se poate schimba ceva cu adevarat. „Tinerii vor sa reinnoiasca tara”, spune el, si doar de ei depinde ca gandirea majoritatii sa se schimbe in bine.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *