Daca oferta Chevron de fracturare hidraulica este atit de buna, de ce atita secretomanie?

0
346
Protestele de la Bârlad privind gazele de ?ist sunt
Protestele de la Bârlad privind gazele de şist sunt "o reacţie la minciunile USL"
Daca oferta Chevron de fracturare hidraulica este atit de buna, de ce atita secretomanie?

In absenta unor depozite “traditionale” de gaze naturale afiliate rezervelor de petrol, multe state est-europene se orienteaza spre “fracturarea hidraulica” drept cale de a se sustrage dependentei de importuri din Rusia.

Polonia si Bulgaria au in vedere acest proces, iar cea mai recenta intrare la “loteria” autarhiei energetice, Romania, a incheiat un parteneriat cu gigantul energetic american Chevron pentru a dezvolta o alternativa autohtona de gaze naturale la importurile din Federatia Rusa. Prea frumos sa fie adevarat, nu? Dupa cit se pare, anumite aspecte ale acordului ramin secrete, ceea ce duce la un contratimp public “indecent” intre compania Chevron si Bucuresti.

Asumindu-si dreptul moral de a interveni, country manager-ul Tom Holst de la Chevron a declarat unui canal de televiziune privat romanesc ca decizia de a pastra secretul cu privire la acordurile guvernului roman cu Chevron pentru situri din Dobrogea a fost una guvernamentala.

Holst a intonat “cu sfintenie”, potrivit lui Daly: “Chevron are o licenta de explorare pentru zona Birlad (nord-est de Bucuresti), iar guvernul ne-a oferit in urma cu doua saptamini trei licente de explorare in regiunea Dobrogea (sud-estul Romaniei). Decizia de a pastra secretul cu privire la acordurile pentru siturile dobrogene a apartinut guvernului roman, a fost o decizie a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), nu noi am fost cei care am cerut acest lucru. Respectam legislatia din Romania si decizia ANRM”.

In cauza sint trei acorduri de energie pe care guvernul roman le-a aprobat recent pentru explorare, dezvoltare si foraj in perimetrele EX-18 de la Vama Veche, EX-19 de la Adamclisi si EX-17 de la Costinesti, in situri din Dobrogea, pentru filiala romaneasca a Chevron, care au venit la lumina atunci cind au fost publicate in Monitorul Oficial la 20 martie.

Platforma Civica din Romania, o organizatie neguvernamentala, a pornit imediat contraofensiva. Nicolae Rotaru, membru al Platformei Civice, a declarat ca “problema forajului de gaze de sist prin fracturare hidraulica este de cea mai mare importanta pentru intreaga tara… Este periculos pentru viata umana. Am examinat contractul Chevron si am intilnit o secretomanie suspecta la toate nivelurile. Vrem sa se elaboreze o lege care sa reglementeze forajul pentru sisturi bituminoase de gaze in Romania”.

Presa din Romania s-a intrebat daca acest lucru va realiza independenta energetica pentru romani, observind, la rindul ei, dispozitiile secrete ale contractului, in pofida declaratiilor recente ale presedintelui roman si unor oficiali ai coalitiei de guvernamint ca niciun contract cu prevederi secrete nu ar trebui acceptat, iar cele existente ar trebui declasificate. Potrivit presei, liderii politici ar actiona in spatele scenei, ca si cum ar avea ceva de ascuns si ar fi ceva “extrem de murdar”.

Presa a mai relevat ca Chevron va exploata sisturile de gaz intr-o zona uriasa, ce include regiunea din jurul orasului Birlad, localitati renumite turistic, arheologic si cultural, cum ar fi Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Totodata, a apreciat ca metoda folosita, fracturarea hidraulica, este una veche, considerata tot mai discutabila de catre ecologisti, presupunind explozii subterane ce au drept rezultat contaminarea apei, un proces ireversibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.