Pierderea biodiversitatii nu inseamna doar disparitia unor peisaje, animale, pasari sau plante. Biodiversitatea este esentiala pentru prosperitatea economica, securitatea, sanatatea si alte aspecte ale vietii noastre. De exemplu, biodiversitatea globala sta la baza a peste 25% dintre medicamentele pe care le folosim. Pierderea biodiversitatii impiedica deja si ameninta sa anihileze eforturile de imbunatatire a conditiilor economice, sociale si de mediu in Europa si peste tot in lume.
UE a prevazut o serie de masuri pentru protejarea biodiversitatii in toate statele membre. Liderii mondiali s-au angajat deja sa reduca semnificativ rata pierderii biodiversitatii pana in 2010, insa UE doreste sa mearga si mai departe, sa stopeze complet pierderea.
Ca parte a acestui angajament, UE protejeaza ecosisteme si habitate intregi in peste 26.000 de locuri din toata Europa prin programul Natura 2000. Suprafata totala a acestor arii protejate este in prezent mult mai mare decat suprafata Frantei, cel mai mare membru stat al Eniunii europene. UE este hotorata sa protejeze si marile si a elaborat in acest sens o strategie pentru conservarea mediului marin.