De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?

De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?
De ce romanii nu-si fac case din lut, paianta sau lemn?

Este suficient sa mergi la Muzeul Satului din Bucuresti ca sa constati ca avem o traditie serioasa si indelungata in privinta constructiilor denumite acum eco: constructii din materiale naturale de la piatra la argila, de la lemn la stuf. Si totusi aceste tipuri de constructii si-au pierdut popularitatea, ba chiar sunt considerate inferioare, sunt dispretuite de majoritatea romanilor. 

E ciudat ca ne uitam in Occident unde s-a redescoperit acest tip de arhitectura eco care la noi era uzuala, aceste cob house sau case din lut, spre exemplu, care acum atrag atentia multora dintre noi. De de ce ne-au atras acum atentia? Doar pentru ca ideile de cob house sau case din lemn au fost validate in strainatate? Doar pentru ca occidentalii spun ca sunt naturale si eco si sanatoase? se intreaba bloggerul home&deco Adela Parvu.

Ei bine, am ajuns la concluzia ca perioada blocurilor comuniste a contat enorm in intreruperea acestei traditii. N-am fost in stare sa vedem decat neajunsurile caselor eco facute de bunicii si strabunicii nostri, faptul ca nu aveau apa curenta, canalizare, wc-ul in casa sau chiar curent electric. Astfel ca blocul reprezenta ceva “superior” mediului saracacios si insalubru de la tara. Da, casele noastre traditionale, naturale au fost asimilate saraciei, au fost imaginea unui trai greu cu mari lipsuri. N-au reprezentat nicio clipa pentru noi ideea unui stil de viata sanatos pentru ca nu aveam cu ce sa-l comparam. Ele au fost doar imaginea de care cei mai multi vroiau sa fuga, case din care chiar parintii isi indemnau, daca nu chiar impingeau de la spate, copiii sa evadeze. La oras era mai bine. Erai un domn! Ai scapat de un trai intr-o casa sanatoasa si te-ai mutat intr-una la etaj. Gata! Ai scapat si de animale, si de munca si de lipsuri si te-ai trezit cu un statut. Ce amagire!, mai scrie Adela Popescu.

Si uite, a venit vremea cand am realizat ar fi de o mie de ori mai bine sa ai propria casuta de lut cu gradina in care sa-ti cultivi legumele in loc sa mergi la supermaket si sa le cumperi pe alea fara gust si fara arome. Ca e mai bine o casa de paianta cu o bucata de curte pe langa ea, unde poate si cainele si pisica pe care ii tinem ostracizati la bloc, ar putea sa-si faca treaba pentru care au fost proiectati pe lumea asta. De ce gandim asa acum? Pentru ca am aflat ca se poate sa modernizezi o astfel de casa! Se poate sa ai wc-ul in casa si apa curenta si canalizare si curent electric si net si ce vrei tu intr-o constructie ridicata din materiale naturale, explica ea pe blog.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente