De ce sunt nocive bauturile carbogazoase?

Contin acid citric si acid fosforic, responsabili cu aparitia multor afectiuni grave. Specialistii ofera ca alternativa sucurile proaspete, facute in casa, pentru ca sunt gustoase si sanatoase.bauturi carbogazoase

Nenumarate studii arata ca sucurile acidulate au in componenta chimicale periculoase, responsabile pentru multe dintre bolile digestive (gastrita, sindrom de intestin iritabil), dar si pentru diferite carente.

Afecteaza smaltul dintilor

Expertii americani de la Universitatea Rochester din New York avertizeaza ca sucul acidulat este foarte periculos pentru smaltul dintilor, distrugandu-l in timp in proportie de 84 la suta. De asemenea, studii americane au demonstrat ca sucul acidulat anuleaza actiunea unor medicamente analgezice, si nu numai. Chiar si efectul antibioticelor poate fi anihilat.

Impiedica absorbtia calciului

Bauturile carbogazoase sunt considerate nocive in mare parte din cauza continutului bogat in acid fosforic, responsabil pentru scaderea absorbtiei calciului si altor minerale la fel de importante pentru buna functionare a organismului. Doar 500 ml de sucuri carbogazoase pe zi pot impiedica asimilarea calciului, ducand la grave probleme de crestere si de dezvoltare a oaselor la copii. De asemenea, nici femeile de peste 40 de ani nu ar trebui sa abuzeze de bauturile carbogazoase, fiindca acestea cresc semnificativ riscul de fragilizare a oaselor si chiar de aparitie a osteoporozei.

Cresc pofta de mancare

Specialistii au descoperit ca bauturile acidulate reprezinta un risc pentru silueta din cauza zaharului continut, utilizat pentru a substitui pulpa de fructe. In plus, acidul fosforic si aromele artificiale sunt de vina si pentru o pofta crescuta de mancare.

Benzenul, compus cancerigen

Cantitatea de benzen din sucurile acidulate este de opt ori mai mare decat cea din apa plata, atrag atentia cercetatorii francezi de la Agentia pentru Standarde Alimentare. Benzenul este o combinatie de vitamina C si benzoat de sodiu, utilizat drept conservant in bauturile racoritoare, dar si in multe bauturi alcoolice.

Acest compus chimic, recunoscut ca puternic cancerigen, este asociat in special cu aparitia leucemiei. In cazul cancerului de intestin, un pahar de suc racoritor pe zi este mai mult decat suficient pentru a favoriza proliferarea celulelor cancerigene.

Energizantele, cele mai periculoase

Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor, din Germania, a ajuns la concluzia ca bauturile energizante sunt periculoase, in special pentru adolescenti, pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza. Acestea sunt o combinatie de fructoza, taurina sintetica si alte elemente chimice, responsabile pentru aparitia unor probleme digestive, dar si pentru deshidratarea grava a organismului.

Specialistul nostru – Livia Nena biolog nutritionist

Pentru persoanele care sufera de boli cardiace, de boli hepatice sau gastrointestinale, nici apa carbogazoasa nu este recomandata. Avand in vedere continutul mare de gaz, aceasta produce o serie intreaga de probleme la nivel gastric, dar si intestinal.

De cele mai multe ori, problemele de la nivel gastric (balonari, reflux gastroesofagian), duc la tulburari si afectiuni cardiace, printre care tensiune arteriala, tahicardii, dureri ale muschiului cardiac sau, in cazul existentei lor, le inrautatesc. Este recomandat ca, in aceste cazuri, bauturile carbogazoase sa fie inlocuite cu apa plata, compoturi, sucuri naturale din fructe si cu ceaiuri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *