Decontaminarea platformei Arpechim, tinuta la secret de autoritati

Decontaminarea platformei Arpechim, tinuta la secret de autoritati
Decontaminarea platformei Arpechim, tinuta la secret de autoritati

Ministerul Mediului refuza sa comunice detaliile legate de costuri. In urma cu peste sase ani, Envisan, sucursala de mediu a puternicului grup belgian Jan De Nul, castiga licitatia organizata de catre Petrom pentru „Eliminarea deseurilor si ecologizarea haldelor de namol apartinand Petrom SA-punct de lucru Arpechim”. Valoarea estimata la vremea aceea a contractului a fost de 26,9 milioane euro fara TVA. Contractul includea reabilitarea si ecologizarea a aproximativ 200.000 de metri cubi de namol rezidual din lagune, precum si realizarea unei instalatii de tratare a deseurilor la Oarja, instalatie functionala din 2010. O instalatie unica de tratare a deseurilor, care combina mai multe tehnici, printre care bioremedierea, centrifugarea, recuperarea uleiului, incinerarea namolurilor si epurarea apelor. Energia necesara pentru procesare este recuperata din deseuri, in timp ce aburii generati sunt utilizati pentru a produce electricitate.

Finalizarea lucrarilor de la Arpechim era programata pentru toamna anului 2012. Asa cum e normal, am dorit sa aflam de la factorii implicati daca lucrarile s-au incheiat la timp, precum mai multe detalii actualizate privind ecologizarea Arpechim. Inclusiv unele detalii potrivit carora solul de la Arpechim ar fi inca poluat cu hidrocarburi petroliere cu mult peste limita admisa. Am trimis e-mailuri oficiale inca din 19 iunie a.c. la Envisan, Ministerul Mediului si Petrom, insa pana acum nu am primit nici cel mai mic raspuns, fie el si negativ. O secretomanie bizara, mai ales ca este vorba de zeci de milioane de euro cheltuite pentru decontaminarea unei rafinarii ce nu mai este functionala de mai bine de doi ani.

Banii platiti de Petrom pentru decontaminarea Arpechim ar putea fi recuperati in cele din urma de la statul roman. Si asta pentru ca la privatizarea Petrom, in 2004, statul roman se angajase sa plateasca decontaminarile ecologice istorice pentru Petrom, in perioada 2005-2019. La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei. La sfarsitul lui 2011, grupul austriac OMV – actionarul majoritar de la Petrom – a deschis actiune impotriva statului roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, solicitand 91,6 milioane de lei (aproximativ 22 de milioane de euro), pentru ca a efectuat lucrari de ecologizare pe care s-ar fi cuvenit sa le plateasca Romania.

Potrivit plangerii, Petrom a platit decontaminarea, dar statul nu i-a rambursat banii.
Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul roman la Curtea de Arbitraj au fost derulate in 2009-2010 si au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si la rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *