Del sunca – Cubulete cu fosfor

Produsul se afla la standul de brinzeturi, insa are in compozitie si grasimi vegetale a caror natura nu o cunoastem. Nu ni se spune nici compozitia suncii.
branza topita cu aditivi
Del sunca este un preparat alimentar pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte, cu un continut de grasimi raportat la substanta uscata de 45%. In compozitia lui intra: „Apa, brinzeturi, grasimi vegetale, zer praf, sunca 4,5%, proteine lactice, saruri de topire (fosfati E 450, polifosfati E 452, E 339 fosfati de sodiu), acidifiant (acid citric E 330), stabilizatori (caragenan E 407, guma guar E 412)”.

ANALIZA.
Produsul analizat intra in gama brinzeturilor topite, cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi de origine vegetala din surse botanice nedeclarate, dar si de origine animala, cu efect aterogen, provenind din brinzeturile utilizate. Din aceasta cauza, densitatea energetica a produsului este foarte mare, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Aditivii utilizati la fabricarea brinzei aduc un aport excesiv de fosfor si sodium, care impiedica fixarea calciului in oase si in acelasi timp au alte efecte nedorite asupra sanatatii. In timp se poate ajunge la osteoporoza sau la depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Stabilizatorii, caragenan E 407 si guma guar E 412, pot produce, in cazul unui consum ridicat, probleme ale tractusului intestinal. Mai mult, E 407 poate declansa ulcer si cancer. Guma guar este o substanta care genereaza balonari, greata, crampe, astm, eczeme sau alergii.
Ar fi fost necesar ca producatorul sa specifice care sint ingredientele utilizate pentru sunca, deoarece este cunoscut ca, in industria alimentara, aceasta nu este folosita ca atare.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de osteporoza, de maladii hepato-renale, de hipertensiune, suferinzilor de dislipidemie, celor cu hipertrigliceridemie, celor cu afectiuni cerebro si cardiovasculare, celor cu sindrom metabolic. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul, pentru a vedea care este reactia organismului.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *