Deponeul ecologic de la Hunedoara, o poveste fara sfarsit.

0
404
Protectia Mediului Hunedoara, neinformatã de constructia deponeului ecologic
Deponeul ecologic de la Hunedoara, o poveste fara sfarsit.

Dupa ani de tergiversari, o a cincea posibila locatie pentru deponeul ecologic de gunoi al judetului Hunedoara a fost stabilita de reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara. Joi, se va discuta la Bucuresti despre problema deponeului ecologic al judetului Hunedoara.
Astfel dupa localitatile Bosorod, Petrila, Batrana, Barcea Mare si Uroi se pare ca deponeul ecologic pentru care UE ofera finantare va functina pe raza comunei Lapugiu de Jos. Toate celelalte incercari s-au lovit de rezistenta localnicilor care nici nu au vrut sa auda de asa ceva. In consecinta, consilierii locali ai localitatilor respective votau aproape in unanimitate impotriva unei astfel de decizii. La ora actuala, potrivit directorului Agentiei pentru Protectia mediului Hunedoara, Georgeta Barabas, pentru noul amplasament nu au fost depusa inca contestatii. “Incercam identificarea unei noi locatii care sa nu fie atat de contestata, cum s-a intamplat cu cea din comuna Bosorod. La intalnire vor participa reprezentantii Agentiei, ai Consiliului Judetean Hunedoara in calitate de beneficiar final al proiectului, dar si ai firmei de consultanta cu care Ministerul Mediului a incheiat un contract generos pentru gasirea unui teren care sa corespunda cerintelor legale. Noul amplasament este situat in Lapugiu de Jos si, cel putin pana acum, nu au fost depuse contestatii. Problema trebuie urgentata, in conditiile in care judetul Hunedoara risca sa piarda finantarea nerambursabila de 70 de milioane de euro, tocmai pentru ca inca nu putem vorbi despre acel amplasament”, a spus Barabas. La ora actuala, judetul Hunedoara se afla printre ultimele patru din tara care nu au semnat inca contractul de finantare cu Uniunea Europeana pentru realizarea unui deponeu ecologic. Pentru rezolvarea acestei situatii, in data de 26 aprilie, la Bucuresti, la sediul Autoritatii de Mediu a Programului Operational Sectorial de Mediu va avea loc o noua intalnire a factorilor responsabili, in vederea identificarii unui nou amplasament pentru viitorul deponeu ecologic care sa deserveasca judetul Hunedoara.
Initial, se discuta despre amenajarea a doua gropi ecologice de gunoi in judetul Hunedoara, dar, dupa ce consilierii locali de la Petrila au refuzat sa voteze acest proiect, s-a ajuns la o singura locatie, cea de la Bosorod. Problema deponeului ecologic de gunoi care va deservi judetul Hunedoara a starnit multe controverse, iar ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a vorbit despre aceste intarzieri si a avertizat autoritatile ca risca sa piarda finantarea daca nu fac pasi importanti in ceea ce priveste investitia. Acesta a avertizat autoritatile locale si judetene ca risca sa piarda finantarea de aproape 59 de milioane euro, in conditiile in care exista noua depozite cu activitate sistata, iar alte patru depozite neconforme, cu termene de sistare a activitatii, doua in 2015 si celelalte doua in 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.