Depozitarea deseurilor toxice in zona Deltei Dunarii, interzisa

0
561

Senatul a aprobat miercuri doua proiecte legislative prin care se interzice construirea de depozite pentru deseuri toxice si radioactive la o distanta mai mica de 20 de kilometri de linia tarmului Marii Negre si a ariilor protejate din reteaua Natura 2000.

Primul proiect, initiat de parlamentarii PNLPuiu Hasotti si Gheorghe Dragomir, vizeaza completarea Ordonantei de Urgenta 195/2005, astfel incat pe o fasie de 20 de kilometri de malul Marii Negre si in ariile Natura 2000 sa nu poata fi construite depozite pentru deseuri toxice si radioactive, pentru protejarea atat a populatiei, cat si a turismului local.

Potrivit formei initiale a proiectului, in aceeasi zona mai era interzisa si construirea instalatiilor care produc astfel de deseuri, insa, la initiativa Comisiei economice a Senatului, aceasta prevedere a fost eliminata pentru protejarea activitatii economice. Guvernul a anuntat ca sustine aceasta initiativa in forma adoptata de comisii. Toate grupurile parlamentare si-au aratat sustinerea pentru initiativa, existand insa temeri din partea unor parlamentari ca proiectul va afecta totusi activitatea economica, in conditiile in care exista planuri pentru construirea unei centrale atomo-electrice in acea zona. Liberalul Puiu Hasotti a explicat insa ca, in actuala forma, proiectul nu va afecta construirea unor astfel de obiective.

Propunerea a fost adoptata cu 61 de voturi „pentru”, un vot impotriva si doua abtineri.

Al doilea proiect votat, initiat tot de liberalii Puiu Hasotti si Gheorghe Dragomir, reglementa aceeasi problema, insa prin completarea a doua legi conexe, respectiv 597/2001, privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre, si 360/2003, privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase. Proiectul a fost adoptat cu 68 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si doua abtineri.

In cazul ambelor initiative, Senatul este prima camera sesizata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.