Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre exploatarea gazelor de sist la Puiesti

0
514
Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre gazele de sist la Puiesti
Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre gazele de sist la Puiesti
Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre gazele de sist la Puiesti
Dezbatere furtunoasã, cu huiduieli, despre gazele de sist la Puiesti

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) au organizat ieri, 19 decembrie, o dezbatere cu localnicilor, la Cãminul Cultural din comuna vasluianã Puiesti. Tema dezbaterii era legatã de explorarea pentru gazele de sist, dupã ce Consiliul Judetean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei. Cei peste 300 de oameni prezenti la dezbatere au huiduit permanent pe reprezentantii ANPM si APM Vaslui, pe reprezentantul firmei care a intocmit studiul privind impactul asupra mediului privind amplasarea unei sonde de explorare pentru gazele de sist in comuna Puiesti. Din acest motiv, dupã aproximativ douã ore de huiduieli si scandãri impotriva Chevron si a celor care au organizat dezbaterea, Ciprian Soavã, reprezentantul Agentiei Nationale de Protectie a Mediului a suspendat dezbaterea iesind, impreunã cu ceilalti organizatori, intr-un cor de huiduieli. Primarul comunei Puiesti a fãcut precizarea incã de la inceputul dezbaterii cã el se situeazã de partea cetãtenilor din comunã si a adresat cateva intrebãri celui care a intocmit raportul. Nemultumit de rãspunsul dat, primarul Costel Moraru a pãrãsit prezidiul si a coborat alãturi de localnici, care au protestat toatã dezbaterea. La Puiesti au fost prezenti reprezentantii GISC Barlad, George Epurescu, presedintele Asociatiei “Romania Fãrã Ei”, protopopul de Barlad, pr. Vasile Lãiu, multi barlãdeni, protestatarii din Pungesti, din cadrul Miscãrii de Rezistentã, precum si foarte multe forte de ordine, politie si jandarmi. Dezbaterea s-a incheiat fãrã incidente majore, doar cu cateva imbranceli, lumea plecand spre casã destul de agitatã si hotãratã sã nu permitã accesul Chevron in zona Puiesti.

Peste 300 de persoane din tot judetul, precum si activisti de mediu din alte orase ale tãrii, s-au adunat ieri, 19 decembrie, la Cãminul Cultural “Gheorghe Cucu” din comuna Puiesti. Oficiali de la ANPM (Ciprian Soavã) si APM Vaslui (Mãdãlina Nistor- director) au programat, de la ora 12.00, o dezbatere legatã de explorarea pentru gazele de sist. Asa cum am mai precizat, Consiliul Judetean Vaslui a acordat companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe perimetrul comunei. Firma americanã are programatã instalarea de utilajele in localitate la inceputul anului viitor. Adunarea de la cãminul cultural nu a inceput sub bune auspicii, deoarece la intarea in curtea cãminului erau oameni de ordine ai Chevron, care nu permiteau accesul decat in grupuri de cate sase persoane, care erau scanate apoi la intrarea in cãmin cu aparate de detectare de arme, metale, etc.

Imbranceli si huiduieli!

Cand sala de la cãmin s-a umplut (cam 100 de persoane) afarã mai erau circa 200 de oameni care doreau sã intre. Vãzand cã oamenii au venit in grup, protestand din centrul comunei cu afise, bannere si tablouri – bodyguarzii de la pazã au inchis poarta cu lantul si asta i-a iritat puternic pe cei rãmasi afarã si pe cei aflati inãuntru. S-a iscat o busculadã la poartã, oamenii imbrancind pe cei de la pazã si astfel au reusit sã ocupe toatã sala Cãminului Cultural, avand bannere si afise impotriva Chevron si a gazelor de sist. Cand a inceput dezbaterea, oficialii APM au fost primiti intr-un cor de huiduieli, in comunã, iar tensiunea risca sã degenereze, Jandarmeria fiind chematã la fata locului. La dezbaterea prezidatã de Ciprian Soavã, de la ANPM, au participat si reprezentantii firmei care a intocmit raportul privind impactul asupra mediului pentru amplasarea sondei de explorare si Mãdãlina Nistor, director al APM Vaslui. Dezbaterile s-au derulat pe durata a douã ore, timp in care mai multi activisti de mediu, printre care ing. Ovidiu Tiron (GISC Barlad, George Epurescu (Asociatia “Romania Fãrã Ei”), dar si localnici, au adresat intrebãri cu privire la exploatarea gazelor de sist reprezentantilor Agentiei de Protectie a Mediului, intrebãri care i-au pus in mare dificultate pe organizatori.

Mieluseii de la APM – nu se face decat cercetare!

“Nu va fi decat explorare si pentru asta ne aflãm astãzi aici, sã discutãm pe marginea acestui proiect. Nu suntem pe stadion si nu este o actiune politicã, ci pur tehnicã”, a explicat reprezentantul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Ciprian Soavã. Nemultumiti de rãspunsuri, oamenii prezenti in salã au scandat lozinci precum: “Hotii!”, “Trãdãtorii”, “Mincinosii”, “La puscãrie”, “Uniti, salvãm toatã Romania” “Iesi afarã javrã ordinarã” impotriva reprezentantilor Agentiei de Protectie a Mediului si a expertului de mediu care a prezentat proiectul: “Sondã explorare-cercetare cu scopul de punere in evidentã a structurilor potential purtãtoare de hidrocarburi”. De asemenea, ei au afisat bannere si pancarte cu trimitere in special la exploatarea gazelor de sist: “Opriti nebunia gazelor de sist”, “NU gazelor de sist”, “Vrem ape curate, nu contaminate”.

Primarul vertical!

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, care a fost initial in prezidiu, a adresat cateva intrebãri organizatorilor dezbaterii, privind garantarea faptului cã nu va fi poluat mediul, nu va fi apa poluatã, care este siguranta pentru oameni cã nu se vor imbolnãvi, si s-a pozitionat de la inceput de partea oamenilor din comunã, care protestau vehement. Intrebãrile primarului au fost insotite de aplauzele celor din salã, iar cand organizatorii au vrut sã dea rãspunsul pentru primar, oamenii s-au supãrat, fãcandu-i mincinosi si primarul a coborat de la prezidiu, langã protestatari. “Nu vreau decat sã fie legal, oamenilor sã li se garanteze cã nu vor fi afectati si nimeni, nu face asta. Este o invãlmãsealã de rãspunsuri care ocolesc, bine de tot, adevãrul”, a spus primarul Costel Moraru.

I-a incuiat!

Dr. ing. George Epurescu, presedintele Asociatiei “Romania Fãrã Ei”, care a si depus o contestatie la raportul prezentat ieri la dezbatere, pe care l-a combãtut serios si cu argumente, le-a adresat cateva intrebãri celor din prezidiu, cu care efectiv i-a incuiat si i-a infuriat pe acestia. Le-a cerut sã explice incãlcãrile legilor romanesti, legi despre care Ciprian Soavã si Mãdãlina Nistor au dovedit cã nu le cunosc, chiar dacã ele erau prezentate – destul de distorsionat in raportul pe marginea cãruia se fãcea dezbaterea. Oamenii din salã, printre care cei din Miscarea de Rezistentã de la Pungesti, Constantin Paslaru, Zana Domintean, Diana Iftodi, Relu Epurescu, Mariana Morosanu, Liliana Sava si multi altii, cei de la GISC Barlad- preotul Vasile Lãiu, impreunã cu zeci de preoti din parohiile din judet, au aplaudat interventia lui George Epurescu, care efectiv i-a incuiat pe cei de la ANPM. La fel a procedat si ing. Ovidiu Tiron, care pe marginea studiului prezentat de cei de la firma angajatã de Chevron – a combãtut extrem de la obiect, scotand in evidentã minciunile sfruntate ale celor de la compania americanã si cum ocolesc de fapt legea. “Nu se poate sã nu stiti cã mintiti oamenii! Acordul de mediu pentru o investitie in etape- asa cum face Chevron (explorare, dezvoltare si exploatare) se dã pentru toatã investitia! Nu puteti nega cã, avizul de mediu se dã doar pentru explorare- unde spuneti cã nu se face fracturare hidraulicã, iar apoi cand vine faza de exploatare, sã nu mai aibã nevoie de avizul de mediu, fiind valabil ceea ce vreti sã dati acum!”, au spus dr. ing. George Epurescu si ing. Ovidiu Tiron, dand, de fapt, de gol pe cei de la APM cum manipuleazã oamenii favorizand compania americanã.

Dezbaterea publicã de la Puiesti s-a incheiat brusc

Dupã douã ore de dezbateri furtunoase in care reprezentantii Protectiei Mediului le-au explicat oamenilor cã intreaga activitate pe durata explorãrii va fi monitorizatã de cãtre Garda Nationalã de Mediu, reprezentantii ANPM au oprit actiunea intr-un cor de huiduieli si fluierãturi ale celor prezenti in salã. Pe durata dezbaterilor, in zona Cãminului Cultural au fost prezenti aproximativ 20 de jandarmi si politisti, care insã nu au intervenit pe timpul discutiilor. S-a specificat cã sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasatã la 1,4 kilometri de cea mai apropiatã localitate si la 300 de metri fatã de paraul Tutova. Suprafata luatã in concesiune de compania Chevron de la un sãtean din Puiesti este de aproximativ douã hectare. Reprezentantul ANRM, Ciprian Soavã, a decis sã suspende adunarea, acuzand oamenii cã “nu stiu sã asculte explicatiile si rãspunsurile lor”. Din incinta cãminului cultural si panã la mijloacele de transport, reprezentantii ANRM, ai APM Vaslui si ai firmei care a realizat studiul de impact, au fost condusi de fortele de ordine, care s-au temut ca protestatarii supãrati sã nu le cearã socotealã acestora, pentru minciunile spuse. Chiar si apãrati de gardienii firmei Chevron, reprezentantii ANPM si APM Vaslui au iesit pe usa din dos a cãminului din Puiesti, inghiontiti, gardienii fãcand cu greu fatã puhoiului de oameni.

Primarul Moraru: “Pe mine nu mã poate presa CJ Vaslui sã incalc legea”

Primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, a declarat pentru presã, in finalul intrunirii, faptul cã, in conditiile legii, dacã va depinde de el emiterea autorizatiei de constructie pentru sonda din perimetrul Puiesti 1B, pozitia sa rãmane fermã: NU gazelor de sist. Intrebat dacã nu se teme de o eventualã presiune a CJ Vaslui, primarul Moraru a spus: “Pe mine nu mã poate presa CJ Vaslui sã incalc legea”. Trebuie spus cã, desi au fost invitati si reprezentantii CJ Vaslui, niciunul dintre factorii de rãspundere, nu a venit la intalnirea cu oamenii din Puiesti. Primarul Costel Moraru a precizat cã in niciun caz comuna Puiesti nu va deveni o a doua “Zonã Pungesti”, deoarece el este clar de partea oamenilor si impreunã cu consilierii locali, prezenti si ei la dezbatere, au precizat cã la Puiesti NU se va fora!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.