Rusia afirma ca va lua masuri dure pentru a-si proteja interesele in Arctica

0
590
Rusia afirmă că va lua măsuri dure pentru a-şi proteja interesele în Arctica
Rusia afirma ca va lua masuri dure pentru a-si proteja interesele in Arctica
Rusia afirma ca va lua masuri dure pentru a-si proteja interesele in Arctica

Rusia va lua masuri dure impotriva oricaror incercari ale grupurilor pentru protejarea mediului, cum ar fi Greenpeace, de a actiona impotriva intereselor sale in zona Arcticii, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa organizata pentru prezentarea bilantului anului 2013, informeaza Reuters.

Putin a afirmat ca activistii Greenpeace arestati in septembrie pentru organizarea unei actiuni de protest pe o platforma petroliera a gigantului Gazprom ar fi putut actiona in baza unui ordin cu scopul subminarii eforturilor Rusiei de a exploata resursele energetice din Arctica, presedintele rus sugerand astfel ca in spatele protestului s-ar fi putut afla anumite guverne, insa nu a dorit sa faca nicio referire directa.

El a afirmat ca raspunsul Rusiei la protestul Greenpeace din Marea Barents ar trebui sa serveasca drept lectie.

„Este un lucru grav pentru noi. Si nu avem de gand sa ne slabim (pozitia), ci sa o intarim”, a mai spus el.

Nava „Arctic Sunrise”, avand la bord un echipaj format din 30 de membri Greenpeace – patru rusi si 26 de cetateni straini -, a fost luata cu asalt la 19 septembrie, in Marea Barents, de un comando rus dupa ce unii militanti au incercat sa escaladeze o platforma petroliera a gigantului Gazprom in scopul de a denunta riscurile ecologice. Militantii au fost plasati in detentie provizorie la Murmansk (port rus la Marea Barents), unde au stat timp de mai multe saptamani, dupa care au fost transferati la inceputul lunii noiembrie la Sankt Petersburg.

Cei 30 de membri ai echipajului ‘Arctic Sunrise’ au fost inculpati la inceput pentru ‘piraterie’, infractiune pasibila de 15 ani de inchisoare, apoi, la sfarsitul lunii octombrie, pentru ‘huliganism’, fapta care se pedepseste cu mai putini ani de inchisoare.

La sfarsitul lunii noiembrie, justitia rusa a decis, in apel, eliberarea pe cautiune a ultimului membru al echipajului Greenpeace care se mai afla inca in detentie in Rusia.

Zona Arctica contine cea mai mare rezerva inca neatinsa de hidrocarburi din lume. Un studiu al Agentiei Internationale a Energiei arata ca rezervele nedescoperite din Cercul Arctic ar putea ajunge chiar la 2.500 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 150 de miliarde de petrol.

Regiunea Arcticului, mai precis teritoriile daneze din Groenlanda sunt bogate in depozite de metale rare. Estimarile plaseaza rezervele nedescoperite din aceste teritorii la peste 12 milioane de tone, adica aproximativ 10% din rezervele globale.

Mai mult, regiunea Arctica este atractiva pentru ca ofera posibilitatea unor cai de navigare mai rapide dintre porturile pe unde pleaca la export marfurile chinezesti si pietele europene si porturile estice din America de Nord, dar si posibilitatea de a aduce materie prima din Siberia catre porturile chineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.