Dezvoltarea eco-retelei urbane si a infrastructurii de agrement din Baia Mare

0
640
Dezvoltarea eco-re?elei urbane ?i a infrastructurii de agrement din Baia Mare
Dezvoltarea eco-reţelei urbane şi a infrastructurii de agrement din Baia Mare
Dezvoltarea eco-retelei urbane si a infrastructurii de agrement din Baia Mare
Dezvoltarea eco-retelei urbane si a infrastructurii de agrement din Baia Mare

Din martie 2013, cartierul Vasile Alecsandri devine santier in lucru
Un nou proiect din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana devine realitate in orasul nostru, este vorba de dezvoltarea eco-retelei urbane si a infrastructurii de agrement in cartierul Vasile Alecsandri. Primarul Catalin Chereches a dat ieri start lucrarilor care vor fi efectuate aici, in paralel cu reabilitarea capitala si modernizarea strazii Granicerilor. Cartierul Vasile Alecsandri beneficiaza in acest an de o serie de investitii importante, pe langa infrastructura de drumuri urmand ca aici sa fie reabilitate retelele de apa si canalizare, amenajarea zonelor verzi si a unor locuri de joaca, dar si extinderea retelei de troleibuz. In plus, primul centru social pentru persoanele cu dizabilitati din orasul nostru – Phoenix – va fi amenajat aici.

In 2013 vor fi amenajate trei mini-parculete si cinci locuri de joaca in cartierul Vasile Alecsandri

Obiectivul general al proiectului pentru care ieri s-a predat amplasamentul si pentru care lucrarile vor fi demarate imediat ce temperaturile vor permite, urmareste cresterea calitatii vietii, prin ridicarea gradului de confort urban si imbunatatirea factorilor de mediu in acest cartier. Spatiile verzi vor fi reabilitate, extinse si modernizate, dar vor fi dotate si cu mobilier si echipamente de agrement si recreere. Cei mici se vor bucura cel mai mult de pe urma acestui proiect, avand in vedere ca urmeaza sa fie amenajate cinci noi locuri de joaca moderne si echipate cu cele mai interesante si mai noi jocuri existente pe piata. Si tinerii, dar si seniorii se vor putea relaxa si recrea in cele trei mini-parculete care vor fi amenajate in acest an, in cartier. Locurile de joaca vor fi amenajate in proximitatea urmatoarelor strazi: Vasile Alecsandri, Banatului, Granicerilor, Marasesti si Ariesului, in timp ce mini – parculetele vor fi amenajate in zonele strazilor: intersectia V. Alecsandri cu Bd. Republicii, str. Vasile Alecsandri si Marasesti. O suprafata totala de 135.000 de metri patrati va deveni zona verde, de agreement si recreere in urma finalizarii proiectului.

Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare

„Anul 2013 reprezinta pentru Municipiul Baia Mare o noua etapa importanta de reabilitare si dezvoltare. Pe langa proiectele majore din alte zone ale orasului nostru, ma bucur ca putem da start lucrarilor de amploare care vor da o alta fata cartierului Vasile Alecsandri, totodata conditii europene cetatenilor care locuiesc aici. Din luna martie vom incepe lucrarile la amenajarea celor trei parcuri si cinci locuri de joaca din acest cartier, dar si reamenajarea a tot ceea ce inseamna spatiu verde dintre blocuri, dar si aliniamente stradale. Tot luna viitoare vom semna si contractul de lucrari si vom deschide apoi santierul pentru reabilitarea capitala si modernizarea strazii Granicerilor. La finalul anului trecut am dat start si lucrarilor de extindere a liniei de troleibuz, intram si cu reabilitarea retelelor de apa si canalizare pe anumite strazi, dar pana la finalul anului am speranta sa inauguram si primul centru social pentru persoanele cu dizabilitati, care este amenajat in acest cartier”.
Lucrarile, in valoare de aproape 2 milioane de euro, incep in primavara acestui an

Contractul de finantare pentru acest proiect a fost semnat in vara anului 2011, de primarul Catalin Chereches si ministrul dezvoltarii de la vremea respectiva, doamna Elena Udrea, iar ieri a fost semnat contractul de lucrari. Acestea vor incepe in cel mai scurt timp, cum temperaturile vor permite si vor fi finalizate anul viitor. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproape 2 milioane de euro, 98% fiind fonduri europene, iar 2% cofinantarea de la bugetul local.

Vezi ce lucrari vor fi realizate in cadrul acestui proiect

140.000 de metri patrati de spatii verzi pe aliniamente stradale si intre blocuri, dar si in cadrul celor trei mini-parculete, vor fi reamenajate in cadrul proiectului, tot atatia metri patrati urmand sa fie gazonati. Peste 300 de arbori vor fi plantati in intreg cartierul, 40 de tuia si 125 de metri liniari de gard viu. In ceea ce priveste echipamentele si mobilierul urban pentru mini-parculetele si locurile de joaca, numarul acestora este la fel de generos. 64 de banci din beton vor fi amplasate, la fel si 66 de cosuri pentru gunoiul menajer. Aproape 50.000 de metri liniari de gardulete de metal vor inconjura locurile de joaca, parcurile si zonele verzi. Vor fi amenajate alei, iar locurile de joaca vor avea suprafata din pavaj de cauciuc pentru protectia celor mici. Locurile de joaca vor fi populate cu tobogane, balansoare, carusele, caluti cu arc, mese de joc si bancute pe masura copiilor. Acestea vor fi dotate si cu groapa cu nisip, balansoare cu arc, leagane, casute cu tobogan si mese cu banci pentru adulti.
Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare

„Vom monitoriza atent fiecare investitie, fiecare lucrare care se va face, astfel incat sa avem garantia unui proiect bine facut, dar si durabil. Pentru ca ne dorim ca aceasta investitie sa reziste in timp. Tocmai de aceea atat parcurile, cat si locurile de joaca vor fi imprejmuite cu gardulete metalice. Va asigur ca si calitatea acestora este una superioara, nu cum erau obisnuiti baimarenii pana nu demult, cand toate gardurile de protectie de pe raza orasului nostru au fost de o calitate indoielnica, fiind deteriorate a doua zi dupa ce erau amplasate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.