In acest an, vor demara lucrarile la doua parcuri eoliene in nordul judetului Botosani. Unul este la Mitoc iar celalalt la Paltinis. Primul proiect este in valoare de circa 60-70 de milioane de euro iar cel de al doilea este estimat la 800 de milioane de euro.
Lucrarile la proiectul de la Mitoc ar fi trebuit sa inceapa inca de trecut. Compania botosaneana care a demarat acest proiect a negociat cu un o firma din Franta care va investi o mare parte din banii necesari realizarii investitiei. Dupa ce s-au realizat toate studiile si documentatiile necesare, a intervenit o problema in ceea ce priveste descarcarea in sistem a energiei electice produse. Valeriu Iftime, reprezentantul companiei botosanene sustine ca intre timp s-a gasit o alta solutie si sunt sanse mari ca proiectul de la Mitoc sa fie demarat in 2013.
„Daca se face un proiect eolian in judetul Botosani, primul va fi la Mitoc. Daca nu aveam niste probleme de cuplaj la sistem, lucrarile erau incepute. Mitocul este in insula. Sunt niste probleme de sincronizare intre sistemul romanesc si sistemul vechi, sovietic. Faptul ca nu era posibilitatea sa descarcam cei 100 de megawati pe care ii vom produce noi, ne-au dat un racord in Suceava. Din nefericire, trebuie facuta o linie care sa lege Suceava de Mitoc. Sunt vreo 120 de kilometri. Nu se poate ca proiectul sa devina fezabil tinand cont de costuri. Am muncit sase luni de zile cu o solutie in Suceava si incerc sa ma cuplez undeva in Mitoc. Daca obtin o cuplare in Mitoc, am un investitor interesat sa inceapa lucrarile. Este vorba de o firma din Franta care va veni. Vom fi asociati. Va fi o investitie de 60-70 de milioane de euro”, a spus Valeriu Iftime.
59 de centrale eoliene la Paltinis
Cel mai mare proiect din judetul Botosani va fi in comuna Paltinis. Este vorba de un parc eolian care se va intinde pe o suprafata de aproape zece hectare. Valoarea totala a proiectului este estimata la 800 de milioane de euro.
Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis sustine ca investitorul a inceput luna aceasta demersurile pentru obtinerea autorizatie de constructie si cel mai probabil, in vara, vor demara lucrarile.
„Am avut zilele trecute o discutie cu reprezentantul firmei. Au toate avizele necesare si urmeaza sa emitem autorizatia de constructie. In prima faza vor lucra la infrastructura ceea ce inseamna aproximativ 30 de kilometri de drum pietruit in extravilan. Din estimarile lor, parcul eolian va incepe sa functioneze din 2014. Pana atunci vor lucra la infrastructura, vor pregati terenul pentru amplasarea turbinelor. Este o investitie foarte importanta pentru noi deoarece va veni o suma importanta de bani la bugetul local”, a precizat Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis.
Parcul eolian va fi alcatuit din 59 centrale eoliene cu putere instalata de 2500-3000kw, cu o putere totala instalata de 147500-177000kw. Acest parc eolian va fi compus din turbine eoliene, drumuri acces, retele transport energie electrica si statie de colectare si transformare a energiei electrice.