Din Europa pana in America Latina, in Africa si in India, mii de agricultori s-au ridicat impotriva OMG si a companiei Montsanto

Din Europa pana in America Latina, in Africa si in India, mii de agricultori s-au ridicat impotriva OMG si a companiei Montsanto

Din Europa pana in America Latina, in Africa si in India, mii de agricultori s-au ridicat impotriva OMG si a companiei Montsanto, scrie site-ul 20minutes.fr (5 aprilie).

„Acolo unde este prezent Monsanto, semintele locale devin ilegale, biodiversitatea dispare, pamantul este poluat, taranii si lucratorii agricoli sunt otraviti, considerati criminali, expulzati de pe pamantul lor”, sustin organizatiile Les Amis de la Terre International, Via Campesina si Combat Monsanto intr-un raport care prezinta, cu marturii, lupta impotriva principalului furnizar de seminte modificate genetic.

Raportul demonstreaza ca puternicele obiectii ale miscarilor sociale si organizatiilor societatii civile au impact asupra decidentilor politici.
In Europa, opinia publica este majoritsar contra producerii de alimente din OMG. Mai dificila este sarcina celor casre se opun culturilor cu OMG in tarile emergente. Totusi, dupa mobilizari masive, miscarile agricultorilor au obtinut interzicerea cultivarii unor OMG in India sau in Haiti, avand in vedere riscurile pe care acestea le prezinta pentru suveranitatea alimentara.
In Guatemala, asociatiile anti-OMG au dat alarma in legatura cu proiecte de lege si cu adoptarea unor programe de dezvoltare americane cvare favorizeaza aducerea de seminte modificate genetic in tara. In Africa, o Alianta pentru suveranitatea alimentara cere sa nu se urmeze exemplul Africii de Sud care a adoptat OMG, desi acestea „nu rezista nici la seceta, nici la inundatii”, se arata in raport.

Raportul deplange „ofensiva fara precedent a comertului agricol sub semnul noii economii verzi in pregatirea summitului Rio+20”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *